Visoka temperatura-ozbiljan simptom gripa

iconZdravlje

Autor : Slavica Panić

February 11, 2019

Ono što se može ustanoviti kao zajedničko, kod pacijenata koji su životno ugroženi virusom gripa, jeste visoka temperatura koja ne spada nekoliko dana. U užičkoj bolnici trenutno je takvih osam pacijenata, koji za disanje koriste pomoć aparata, dok je njih 50 hospitalizovano na odeljenju ili u dnevnoj bolnici.

Direktor Zdravstvenog centra Užice, Miloš Božović, kaže da se u užičkoj bolnici nalazi najveći broj obolelih od gripa dok je situacija u okolnim opštinama i gradovima znatno povoljnija i nema proglašene epidemije.

Organizacija rada OB Užice prilagođena je trenutnom stanju i uspeva da prihvati sve obolele koji su smešteni u nekoliko odeljenja. U užičku bolnicu tokom dana stići će i dodatni aparati za veštačko disanje. Ukoliko se situacija bude pogoršala, jedan broj pacijenata biće upućivan na hospitalizaciju u druge gradove i opštine.

Na pitanje, da li postoji nešto zajedničko za ugrožene pacijente, u smislu simptoma ili prisustva nekih hroničnih bolesti, Božović kaže se ne mogu izdvojiti manje ili više ugrožene kategorije ali da je za te pacijente karakteristično da ih je visoka temperatura pratila tri do pet dana pre prijema u bolnicu.

Bol u glavi, grlu, zglobovima i mišićima, kašalj, malaksalost i povišena telesna temperatura, najčešći su simptomi gripa koji se mogu javiti pojedinačno ili više njih upredo. Poseta lekaru nije obavezna pojavom svakog od navedenih simptoma  ali ako oni posle dva do tri dana ne jenjavaju, pogotovu visoka temperatura, poseta lekaru je obavezna.

Izbegavanje boravka u zatvorenim kolektivnim prostorima, unos vitamina i tečnosti, provetravanje prostorija i boravak na čistom vazduhu, neke su od preporuka preventivne zaštite.

Zdrave osobe, pogotovu deca i stariji, treba da izbegavaju kontakt sa obolelima sve dok imaju povišenu temperaturu ili bilo koji od simptoma virusa.