“Volite svoje srce. Osnažite život”

iconZdravlje

September 26, 2016

Bazar zdravlja povodom Svetskog dana srca u Užicu će biti održan 29. septembra od 8 do 13 časova na Gradskom trgu.

Medicinske ekipe Doma zdravlja Užice svim zainteresovanim sugrađanima meriće vrednost krvnog pritiska, šećera i masnoća u kapilarnoj krvi, indeks telesne mase i davati savete o zdravim stilovima života.

Iz ove ustanove podsećaju sugrađane da je provera laboratorijskih analiza neophodna pre doručka i radiće se u periodu od 8 do 11 časova. Na štandu Savetovališta za dijabetes proveravaće se glikozilirani hemoglobin za dijabetičare koji su na insulinskoj terapiji, uz obavezan poslednji izveštaj endokrinologa.

Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, kontrola telesne težine i krvnog prtiska mogu značajno da smanje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama, upozoravaju stručnjaci uoči 29. septembra Svetskog dana srca.

Bolesti srca i krvih sudova su svetski ubica broj jedan, jer svake godine odnesu 17,3 miliona preranih smrti, a do 2030. godine broj umrlih porašće na 23 miliona. Istraživanja pokazuju da se kardiovaskularne bolesti mogu sprečiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2014. godine u Srbiji je umrlo 53.993 osoba. Sa učešćem od 53,3% u svim uzrocima smrti, bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok umiranja u Srbiji.

Najznačajniji faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova jesu pušenje, naročito ako je započeto pre 16. godine života, koje raste sa godinama i viši je kod žena nego kod muškaraca. Drugi faktor je nepravilna ishrana, jer uzrokuje gojaznost, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi i povišen krvni pritisak. Nedovoljna fizička aktivnost odgovorna je za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara, a samo svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.

Gotovo 80% prevremene smrtnosti i više od 50% obolevanja od srčanog i moždanog udara može da se spreči pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja.

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra kada se apeluje na ljude da se upoznaju sa svojim rizikom za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Treba istaći da se preko 70% svih simptoma srčanog i moždanog udara javljaju se u kući, kada je neko od članova porodice prisutan i može da pomogne. Zato je potrebno prepoznati znake i simptome srčanog i moždanog udara.

Znaci i simptomi srčanog udara:

1. Jak bol koji se javlja iza grudne kosti u vidu stezanja, pritiska, probadanja i traje više od pola sata (bol može da se širi prema ramenima ili stomaku, levoj ruci, vilici ili lopaticama)

2. Otežano disanje praćeno kratkim dahom

3. Malaksalost, muka, povraćanje

4. Uznemirenost

Znaci i simptomi moždanog udara:

1. Oduzetost jedne strane lica, ruke ili noge na jednoj strani tela

2. Konfuzija (osoba ne zna gde se nalazi), otežani ili nerazgovetni govor

3. Teškoće sa vidom (jednostrano ili obostrano)

4. Otežano kretanje, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije

5. Jaka glavobolja, bez prethodnog uzroka

6. Nesvestica ili potpuni gubitak svesti.