Zelena staza, deca, sport i kultura za Dan grada

30. Septembar 2017
Zelena staza, deca, sport i kultura za Dan grada

U nedelju 1. oktobra u 11,30 sa Trga organizovana grupa predškolaca užičkih vrtića u pratnji roditelja krenuće vozicem prema Turici gde će sačekati biciklistički karavan koji startuje u 12 časova sa plaže. 

Deca u voziću koji je poklon Luna parka Obilić i bicklisti dalje će se uputiti do Staparske banje, Zelenom stazom koja je pre nekoliko dana dobila drugu evropsku nagradu za zelene staze u kategoriji izvrsnosti u Irskom gradu Limericku, čime će i zvanično početi obeležavanje  Dana grada Užica 2017. godine.  

biciklisti

Program se nastavlja Oktobarskim čarolijama u okviru kojih će biti prikazane četiri dečje predstave od 2. do 6. oktobra na velikoj sceni Narodnom pozorišta u terminima od 10,12 i 14 časova.

Za sredu, 4. oktobar u Narodnoj biblioteci rezervisani su termini od 18,30 i 19 casova. U prvom će biti otvorena izložba  “Čudesni Andrić” posvećena 125. godišnjici rođenja Ive Andrića, nakon čega će uslediti promocija romana “Karu” Stojana Stiva Tešića.

Prema programu obeležavanja,izložba akvarela Dušana Starčevića biće otvorena u četvrtak, 5.oktobra u Narodnom muzeju.

Najsadržajniji dan je petak, 6. oktobar kada javni čas crtanja na temu “Moj grad” počinje već u 9 časova na Trgu, a nastavlja se tradicionalnim maskenbalom koji u 10, 30 polazi defileom predškolskih grupa ispred muzeja.
Ukoliko vremenski uslovi dozvole program “Deca za decu” biće nastavljen od 11 časova na Trgu.

Jubilarna X međunarodna konferencija “Nauka i visoko obrazovanje u funkciji održivog razvoja”-SED 2017. u organizaciji Visoke poslovno tehničke škole strukovnih studija biće otvorena u 15 časova u Drvengradu.

Od 16 i 18 časova istoga dana u pozorištu će biti predstava za decu “Ah,taj zmaj”, pozorišta za decu iz Kragujevca.

Promocija knjige “Ratni dnevnik pukovnika Stevana J.Tucovića” i izložba fotografija “Ljudi koji srećom srećem” kojom se obeležava 60 godina književnog rada Ljubivoja Ršumovića u organizaciji Istorijskog arhiva, Narodnog pozorista i GKC-a zakazana je za 19 časova.

U subotu 7. oktobra od 8 do 14 i od 18 do 23 biće otvorene postavke u Narodnom muzeju i Jokanovića kući pod nazivom Muzej svom gradu, a od 8 do 15 i spomen kompleks na Kadinjači i hidrocentrala “Pod gradom”.

25. “Trka za srećnije detinjstvo za učenike osnovnih i srednjih škola u organizaciji Crvenog krsta i Sportskog saveza Užice počeće u 9 sati na gradskom stadionu.

Na Trgu će od 11 časova biti održane igre bez granica pod nazivom “Dok jezik učimo u vatrogasce odrastamo” koju organizuje Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice i Centar za edukaciju NS PRO Užice.

Muzejski savetnik Radivoje Papić od 19 časova u svečanoj sali grada održaće predavanje “Veliki župan Nikola Altomanović”.

Program će u nedelju, 8. oktobra početi u 10 i 30 u Jokanovića kući izložbom “Naše kolo” u organizaciji Kola srpskih sestara. Za 12 časova u svečanoj sali grada planirana je Svečana akademija povodom obeležavanja 96 godina od osnivanja i 25 godina obnavljanja odbora Kola srpskih sestara u Užicu.

Program Dana grada nastavlja se u Karanu od 13 časova otvaranjem viteškog sela. U 18 će biti Viteški defile od Narodnog muzeja do Trga, nakon čega će na Trgu uslediti Viteški performans.

U svečanoj sali u 19 casova biće obeleženo 50 godina prijateljstva Užica i Kurska.

9. oktobra u 14,30 biće priređen program u čast donatora u vrtiću “Jihai Mama Vong” na Pori. Spomen ploča na Sklavkovim platou kako će se ubuduće zvati plato Gradske kuće biće otkrivena u 16 časova.

gradska kuca
Svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti dodeljena priznanja za 17 najuspešnijim pojedincima i udruženja uz muzički program na kome će nastupiti Olivera Katarina počinje u 17 časova u Narodnom pozorištu.

U utorak, 10. oktobra u 13 sati u izložbenom salonu Arhiva Užice biće otvorena izložba “Mostovi na krivoj Drini” autora Željka Markovića, a u 19 multimedijalna izložba “Milena od Požarevca do Njujorka” u Gradskoj galeriji. Predstava “Svedobro” biće izvedena u Narodnom pozorištu od 20 časova.

Gradski kulturni centar biće 11. oktobra domaćin mjuziklu “Rokenrol za decu od 17 časova, u 20 se otvara izložba PoP ArT autora Igora Jašića, dok će u 21 sat početi koncert grupe The Highalanders.

Ovogodišnji program obeležavanja Dana grada Užica zvanično se završava 14. oktobra  atletskom trkom XV “Trofej Užica 2017” za muškarce juniore i seniore.

Podsećamo, 9.oktobar, obeležava se kao Dan grada Užica u spomen na prvi pisani dokument u kome se pominje naziv grada od 1329. a koji se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku. U dokumentu pisanom na latinskom jeziku , kancelarijskom goticom kojom se u to vreme služila dubrovačka administracija navodi se: „1329, indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“.