“Žena može sve”

Autor: uzice.rs
08. Mart 2023
“Žena može sve”

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost grada Užica povodom 8. marta u holu Gradskog kulturnog centra otvorena je izložba fotografija ”Žena može sve”, posvećena ženama koje obavljaju tradicionalno muške poslove, autorke Vesne Živanović.

“Žena stoji kao kapija na izlazu i ulazu ovog sveta zapisao je naš nobelovac Ivo Andrić. Sa tog mesta kroz istoriju žene su mnogo toga naučile, istrajavajući u borbi za ravnopravnost i jednake šanse. Istina je da je njihov položaj danas lakši u odnosu na položaj početkom prošlog veka, kada su se borile da svoj društveni status izjednače sa muškarcima, ali to još nije dovoljno. I u današnjem modernom svetu još uvek se borimo sa stereotipima i predrasudama kada je reč o lepšem polu. Od žena se danas očekuje mnogo, da rade i doprinose kućnom budžetu, da se posvete porodici, kući i deci”, istakla je otvarajući izložbu pomoćnica gradonačelnice i predsednica Saveta za rodnu ravopravnost grada Užica Mirjana Radivojčević.

Prema njenim rečima istina je da žene danas žele da budu ekonomski i socijalno nezavisne i uspešne na svim frontovima što zahteva ogromnu snagu i posvećenost. Takođe sve više je žena koje se bave po mišljenju mnogih muškim poslovima. Zbog toga je kako kaže, ova izložba posvećena ženama koje su se usudile da dokažu da u najmanju ruku mogu biti ravnopravne i neretko i uspešnije od muških kolega.

“Savet za rodnu ravopravnost grada Užica nastojaće da svojim aktivnostima doprinese stvaranju uslova za punu ravnopravnost”, zaključila je predsednica Saveta uz poziv svima da u tom važnom poslu uzmu aktivno učešće.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs