Žene više, a muškarci duže čitaju knjige

23. April 2018
Žene više, a muškarci duže čitaju knjige

Građani Srbije prosečno dnevno šest minuta vremena potroše na čitanje knjiga, dok  Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, a Italijani, Austrijanci i Rumuni pet minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige koji se obeležava 23. aprila. Oni koji aktivno čitaju u proseku za to izdvajaju sat do sat i po dnevno a među “čitačima” je više žena nego muškaraca.

Libri-universitari

Estonci u proseku čitaju 13 minuta dnevno a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1% ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal ili 0,6% bruto domaćeg proizvoda EU.

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine.

Istovremeno domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje.

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8% ukupne potrošnje domaćinstava u EU.

knjige naocari

S druge strane, u Francuskoj samo 2,6% ispitanih posvećuje vreme čitanju.

U Srbiji se za 8% ispitanika može reći da su “knjiški moljci”, u Turskoj za 10% a u Norveškoj za 18%, objavio je Evrostat.

“Čitači” prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj.

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

52261_big_pic

Razvoj tehnologije doprineo je tome da se broj knjiga u elektronskom formatu svakodnevno uvećava. Elektronske knjige zauzimaju malo prostora, omogućavaju lako pretraživanje unutar teksta i može istovremeno da ih čita više ljudi. Pristup elektronskim knjigama omogućavaju, besplatno ili uz novčanu nadoknadu, izdavači i distributeri elektronskih izdanja. U Srbiji postoji nekoliko izdavača koji se bave izdavanjem knjiga u elektronskom formatu.

Elektronske knjige mogu se čitati na računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima. Za duže čitanje koriste se tzv. čitači elektronskih knjiga. Ne postoji opasnost od toga da će elektronske knjige ugroziti  štampanu knjigu. Naprotiv, knjige u elektronskom obliku povećavaju čitalačku publiku i imaju pozitivan uticaj na porast čitanja. Ako se koristi dovoljno dobar uređaj za njihovo čitanje, razlike između čitanja štampane i digitalne knjige gotovo da i nema.