“Ženska pitanja” fokus Interakcije 2018.

11. Avgust 2018
“Ženska pitanja” fokus Interakcije 2018.

Požega je od 11. do 28. avgusta centar okupljanja mladih stvaralaca dokumentarnih filmova iz 23 zemlje sveta. Oni će u prvih sedam dana period stvarati na temu “Ženska pitanja” u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. U istom terminu održava se i  8. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc tokom koga se organizuju predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, projekcije i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije formiraće tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu „Ženska pitanja“ u Čačku, Ivanjici i Užicu.

Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Učesnicima kampa, u Požegi će se pridružiti i sedamnaest polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U okviru ovogodišnjeg  trećeg po redu rezidencijalnog programa za umetnike iz Srbije IVA -inter video action umetnici iz Novog Sada Mia Ćuk i Slobodan Stošić će u saradnji sa mladim filmadžijama učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen biće prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora: Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa tradicionalno će biti održana  u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 27. Avgusta.

Inače, organizator Interakcije, Nezavisni filmski centar Filmart trinaest godina u kontinuitetu afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstiče produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola.

Prethodnih 12 godina od osnivanja ovog značajnog kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje.

Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

13. MFSK Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i  producentske kuće Cinnamon Films.