Žestival 2022.- povratak prirodi i kulturi sećanja

Autor: uzice.rs
21. Avgust 2022
Žestival 2022.- povratak prirodi i kulturi sećanja

7.Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival 2022.“ održaće se u Užicu od 22.-27. avgusta. Tokom osam dana trajanja festivala koji afirmiše tradiciju, kulturno nasleđe i očuvanje prirode planirani su brojni programi, edukativni i poslovni susreti koji će ohrabriti proizvođače autentičnih proizvoda da svoje proizvode učine vidljivijim i dostupnijim na tržištu.

Festival je prilika da podstaknemo privredne kontakte između proizvođača, distributera i krajnjih korisnika, i afirmišemo turističke potencijale našeg kraja”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

„Ove godine ćemo jedan deo dešavanja na „Žestivalu“ prebaciti na – plato ispred hidrocentrale, plato ispred Crkve Svetog Đorđa, Jokanovića kuću. Naš grad je bogat prirodnim lepotama – tu je klisura reke Đetinje, prirodni rezervat netaknute flore i faune, zatim tvrđava Stari grad, hidrocentrala „Pod gradom“, Staparska banja i Stapark, areheološki park na otvorenom iz doba neolita. Kada je reč o hidrocentrali, prvoj u Evropi rađenoj po Teslinim principima naizmenične struje, učinićemo sve u narednom periodu, da sa resornim ministarstvima dođemo do toga da hidrocentrala bude gradska i da njena vrata otvorimo za sve posetioce. Ovo je prilika da najavim da ćemo dati sve od sebe da iskoristimo naše resurse i potencijale, prirodne, kulturne i turističke da u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Užice u naredne dve godine bude prestonica kulture Srbije.”

Gradonačelnica je izrazila nadu da će festival privući pažnju posetilaca iz okoline, ali i iz drugih krajeva Srbije, Republike Srpske – Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i velikog broja Užičana.

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ najavio je bogat program ovogodišnjeg festivala – izložbe, promocije knjiga, koncerte, nastupe kulturno-umetničkih društava, Dečiju olimpijadu, Boemsko veče, promociju i degustaciju autentičnih tradicionalnih proizvoda užičkog kraja, među kojima je i čuvena Šuljagina lepinja sa sve (najveća na svetu). Planirani su i poslovni susreti, program Povratak prirodi u klisuri reke Đetinje i tribina na kojoj će biti reči o Rujanskom četvorojevanđelju.

„Mnogi Užičani ne znaju da je Rujansko četvorojevanđelje, prva knjiga štampana u Srba 1537., i to samo nekoliko decenija nakon Gutenbergove Biblije. Ova knjiga je u temeljima našeg grada i Srbije. U toku festivala planirano je da se podeli 7000 lifleta koji govore kako je monah Teodosije odštampao prvu knjigu u Srba, i to učenicima od 5.-8.razreda osnovne škole i svim srednjoškolcima. Naš zadatak je da pre svega prepoznamo naše kulturno nasleđe koje je kičma identiteta jednog naroda, da ga sačuvamo i valorizujemo vrednosti tog nasleđa. Sva dešavanja u okviru programa ovogodišnjeg „Žestivala“ imaju dugoročne ciljeve, da sačuvaju uspomene i neguju kulturu sećanja“, istakao je Mitrović.

 

Miroslav Ivanović, ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor najavio je poseban program Povratak prirodi koji je u funkciji afirmacije klisure reke Đetinje, kako bi se ona prvenstveno približila našim sugrađanima, a sa druge strane fokus promocije grada usmerio na ovo prirodno dobro koje je u postupku zaštite.

„Program Provratak prirodi je planiran za dane vikenda, 27. i 28.avgust i započinje obilaskom hidrocentrale Pod gradom koja će oba dana biti otvorena od 9-17.00 časova i svi koji žele moći će da se upoznaju sa ovim značajnim kulturnim i industrijskim nasleđem. Stari grad je takođe dostupan za obilazak, zip lajn i vožnja kajakom biće po posebnim cenama sa popustom. Obilazak se završava u Staparku do koga će stizati organizovanim autobuskim prevozom.”

Program „Žestivala 2022“možete pogledati OVDE.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs