Žestival=Međunarodni festival prirode i tradicije

29. Avgust 2018
Žestival=Međunarodni festival prirode i tradicije

Žestival ne promoviše rakije kao alkoholno piće, već je cilj ovog događaja da ukaže da voćne rakije kao hedonističko piće, koje karakteriše visok kvalitet proizvodnje predstavljaju potencijalni izvozni proizvod. Pojedini proizvođači koji su učesnici Žestivala, izvoze i prodaju i  na domaćem tržištu svoje rakije po cenama koje dostižu 50-60 evra, istakao je Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora 4. Žestivala.

Brane M

On je dodao da od ove godine Žestival dobija karakter Međunarodnog festivala prirode i tradicije, i ubuduće će biti mesto poslovnih susreta proizvođača voćnih rakija i tradicionalnih proizvoda sa distributerima, hotelijerima i trgovinskim lancima. Žestival se održava 31. avgusta i 1. septembra

Krajnji cilj je promocija domaćih proizvoda Zlatiborskog kraja koji treba da nađu put do zahtevnog tržišta.

Da je Žestival dobra prilika za male proizvođače da izlože proizvode i ostvare nove poslovne kontakte, dokazuje i Dragica Ojdanić, proizvođač kozjeg sira. Ona u domaćinstvu  u Ravnima odgaja veliki broj koza, koje u ovom selu imaju idealne uslove za brst. Zahvaljujući Žestivalu stekla sam nove kupce u Užicu, a trenutnu naš kozji sir (sa i bez dodataka) služi se i nekoliko hotela na Zlatiboru i drugim turističkim mestima u okolini, istakla je ona.

Dragica Ojdanic

Žestival će početi u petak, 31. avgusta u 21 sat koncertom Užičani za Užičane. Centralni dan je subota, 1. septembar kada će u 12 časova i zvanično biti otvoren Žestival i dodeljene nagrade najboljim proizvođačima voćnih rakija.

koncert

Najeminentnija komisija sačinjena od domaćih stručnjaka koji su kao takvi prepoznati i u svetu, ocenila je početkom avgusta 112 uzoraka prirodnih voćnih rakija i BIH,Crne Gore i Srbije, rekao je Mitrović.

U celodnevnom kulturno-umetničkom programu u subotu će nastupiti četiri užička folklorna ansambla (Prvi Partizan, Sevojno, Era i Zavičaj) sa 23 koreografije, zatim pet pevačkih grupa. Od 21 čas počeće Boemsko veče na kome će se govoriti o boemima koji su stvarali Užice.

Posetioci Žestivala biće u prilici da i ove godine degustiraju Šuljagine lepinje sa sve, i da se na izložbi poljoprivredne mehanizacije upoznaju sa najnovijom ponudom prisutnih proizvođača.

zestival