Zgrada „Kadinjača“, sagrađena početkom prošlog veka, zablistala novom fasadom.

10. Decembar 2018
Zgrada „Kadinjača“, sagrađena početkom prošlog veka, zablistala novom fasadom.

Kako bi grad izgledao lepše i sačuvao arhitekturu istorijske vrednosti, lokalna samouprava već dve godine sufinansira obnovu fasada. Za ovu namenu u budžetu za 2019-tu godinu planirano je deset miliona dinara.

 

Zgrada „Kadinjača“ samo je jedna od užičkih zgrada stara čitav vek, koja je pod zaštitom države a kojoj je bila neophodna restauracija spoljnog izgleda. Grad Užice je ove godine opredelio osam miliona dinara sa sufinansiranje obnove fasada ali budžet nije utrošen zbog nezainteresovanosti građana ali i zbog nemogućnosti dogovora vlasnika, čiji broj najčešće nije mali.

Stanari zgrada koje se nalaze u delu glavne ulice u kome je i zgrada „Kadinjača“ imaju sreću da su uglavnom sve pod zaštitom države i da u tom slučaju od grada mogu dobiti učešće i do 80% sredstava. U Užicu ima 40 takvih zgrada, pa su njihovi stanari u velikoj prednosti.

„Naš cilj jeste da sve te zgrade dobiju novi izgled kako bi nam i grad izgledao lepše ali nije sve do nas. Mi smo obavili razgovore sa stanarima ali od njih zavisi da li žele da učestvuju, u ovom slučaju, sa manjim delom sredstava u odnosu na grad. Još uvek nismo u mogućnosti da ih uslovimo a ako zgrada ugrožava bezbednost prolaznika možemo vršiti prinudnu sanaciju sanaciju“, kaže zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

Sredstva iz budžeta izdvajaju se i za stambene zgrade koje nisu pod zaštitom države ali su im fasade dotrajale i neefikasne. U tim slučajevima grad zamenu sufinansira sa 30-50%. JKP Stan, koje je izvelo radove i na ovoj zgradi, izlazi u susret građanima pa stanare zgrada kreditira, radove mogu platiti odloženo i to na 24-36 rata

„ Već godinama izlazimo u susret građanima, ne samo kada su fasade u pitanju već i svi drugi projektni radovi pre svega oni koji se tiču energetske efikasnosti. Kada je u pitanju izgradnja liftova, građanima plaćanje odobravamo u četvorogodišnjem periodu. Radove u završnoj fazi izvodimo na stambenoj zgradi u ulici Marije Mage Magazinović, u Vidovdanskoj ulici i u Krčagovu. Radove nastavljamo i u sledećoj godini u kojoj ćemo za kreditiranje građana izdvojiti 20 miliona dinara“, tvrdi direktor JKP Stan, Dejan Nijemčević.

Veliki broj zgrada u Užicu treba novu fasada, možda će Užičani tek tada prepoznati njihovu lepotu i vrednost. Spremno da pomogne  je i deset miliona dinara u budžetu ali vlasnici su oni koji prvi treba da uvide svoje potrebe, da shvate da sa komšijama žive pod istim krovom i da kuću grade sloga i dogovor.