Zgrada Komandno-obrazovnog centra u Krčagovu postaje deo kovid sistema

Autor: uzice.rs
15. Jul 2020
Zgrada Komandno-obrazovnog centra u Krčagovu postaje deo kovid sistema

Zbog popunjenosti kapaciteta za smeštaj pacijenata obolelih od virusa Kovid-19 u Opštoj bolnici u Užicu, Grad Užice je uz saglasnost Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Republičkog kriznog štaba zgradu Komandno-obrazovnog centra u Krčagovu uključio u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u kojoj raste broj obolelih.

Prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića poslednjih dana uz znatno angažovanje rukovodstva Zdravstvenog centra, rukovodstva grada i epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje Užice traženo je najbolje rešenje da se poveća bolnički kapacitet kako bi se obezbedilo građanima Užica, ali i građanima Zlatiborskog okruga da mogu dobiti neophodne uslove lečenja pre svega od ovog virusa.

„Epidemiološka situacija na teritoriji grada Užica, ali i na teritoriji celog Zlatiborskog okruga i dalje je složena i teška. Sa današnjim danom preko 900 ljudi je pozitivno na korona virus na teritoriji Zlatiborskog okruga, u Užicu je pozitivan 381 građanin. Pored Užica, gde ima najviše obolelih, teška situacija je i u Sjenici, Požegi, Novoj Varoši i Čajetini. Posebno zabrinjava činjenica da veliki broj rezultata još uvek nije stigao i realno je za očekivati da ovi brojevi budu znatno veći narednih dana. Posebno složena situacija i veliki pritisak je na našu Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje i na zdravstvene radnike u ovim ustanovama koji uz veliki napor i ogroman rad uspevaju da stvari drže pod kontrolom.

U toku je opremanje Komandno- obrazovnog centra u Krčagovu sa 150 postelja za prijem novih pacijenata. Očekuje se da do kraja nedelje ovaj objekat bude u funkciji.

Direktor Zdravstvenog centra Miloš Božović istakao je da epidemiloška situacija nije nimalo zavidna na celom Zlatiborskom okrugu i apelovao na građane da se ponašaju u skladu sa preporukama stručnog tima i pridržavaju se predloženih mera.

„Juče je u svih deset kovid ambulanti i na infektivnom odeljenju pregledano oko 1200 pacijenata sa celog Zlatiborskog okruga. Imajući u vidu da su skoro popunjeni bolnički kapaciteti, da smo dobili jedan broj kreveta za kovid pacijente u Čigoti, ali su i oni skoro popunjeni, od Grada smo dobili prostor Komandno- obrazovnog centra u Krčagovu na korišćenje, koji može da primi oko 150 pacijenata.“