Zimske gume obavezne ukoliko ima snega, leda i poledice

01. Novembar 2020
Zimske gume obavezne ukoliko ima snega, leda i poledice

Vozači u Srbiji od danas, 1. novembra do 1. aprila naredne godine na svojim vozilima moraju da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Ispravna zimska guma mora imati šaru dubine minimum četiri milimetra kako bi odgovorila zimskim uslovima vožnje.


Treba istaći da  zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, ali stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neodgovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.


Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od šest do 20 hiljada dinara, dok za pravna lica iznose od 100 do 800 hiljada dinara.

Ovome dodajemo da je od 1. novembra do 1. aprila izvan naseljenih mesta obavezno u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije točkova.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena njihova obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezno je imati i lopatu.