Zlatar na sajmu predstavio svoj aktivni turizam

27. Februar 2018
Zlatar na sajmu predstavio svoj aktivni turizam

Aktivni turizam bio je tema ovogodišnjeg, jubilarnog 40-og Sajma turizma u Beogradu. Na zajedničom štandu regije „Zapadna Srbija“, veliku pažnju posetilaca privukla je ponuda Zlatara. Rezervat prirode Uvac i dalje je najveća atrakcija ove planinske lepotice.

trzs

„Ovogodišnjoj temi Međunarodnog beogradskog sajma turizma „Aktivni turizam“, na štandu regije „Zapadna Srbija“, među deset turističkih organizacija, najviše su odgovorili Zlatibor, Tara i Zlatar. To su naše planinske lepotice koje nude najviše pešačkih i biciklističkih staza“, kaže direktor Turističke regije „Zapadna Srbija“ Miroslav Rađen.

Štand Zlatara bio je pravo mesto ljubitelja prirode i tradicije, svih onih koji žele odmor u nedirnutoj prirodi.

„Posetioci se najviše interesuju za rezervat prirode Uvac ali najčešća pitanja vezuju se za RH centr, zašto ne radi i kada će ponovo biti u funkciji? Na žalost mi nememo odgovor na ta pitanja jer, što je većini tih ljudi nepoznato, RH centar je u vlasništvu republičkog PIO zavoda koji i odlučuje o njegovoj sudbini. Ono što možemo da kažemo jeste da se i mi nadamo da će RH centar ponovo početi sa radom, jer to je veliki potencijal razvoja, ne samo Zlatara već čitave opštine Nova Varoš“, rekla je na sajmu direktorka TSC Zlatar, Rosa Jakovljević.

Zlatar raspolaže sa 80 km pešačkih i biciklističkih staza. Ove godine biće postavljena turistička signalizacija, pa će sve staze biti privedene nameni. Plan je da se u prvoj turističkoj zoni izgrade i urede trim staze. Ova planina trenutno raspolaže sa 1.200 ležajeva ali će njihov broj u ovoj godini biti veći.

„Trenutno su u izgradnji dva nova hotela. Hoteli „Zlatnik“ i „Jelena“, proširuju svoje smeštajne kapacitete, pa se nadamo da će Zlatar što pre moći da smesti sve zainteresovane posetioce ali opet verujemo da će se i dalje na Zlataru tražiti krevet više“, kaže Jakovljevićeva.

Najatraktivniji sadržaji aktivnog turizma na Zlataru, pored pešačenja, planinarenja i biciklističkih vožnji, su aktivnosti na jezerima i pešačka tura do Golog brda (1627 mnv).