Zlatibor dobija novi izgled, radovi pri kraju

Autor: Slavica Panić
17. Jun 2020
Zlatibor dobija novi izgled, radovi pri kraju

Obimni radovi koji se tiču rekonstrukcije centralnog dela Zltibora, polako se privode kraju. Izmeštanje kolektora, uređenje kišne i fekalne kanalizacije i zamena cevovoda najznačajniji su infrastrukturni radovi za lokalnu samoupravu a novi izgled Kraljevog trga i jezera biće najveće prijatno iznenađenje za posetioce. Polovinom jula svi radovi bi trebalo da budu završeni kada se očekuje i najveći broj gostiju a prve putnike Gold gondola prihvatiće tokom avgusta. Na Zlatiboru trenutno boravi blizu osam hiljada turista.

Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga, Tržnog centra i jezera za koje je od najveće važnosti izmeštanje kolektora, započeli su tokom vandrednog stanja. Lokalna samouprava je donela odluku da već planirane aktivnosti započne tada i iskoristi vreme u kome je na planini boravilo najmanje gostiju.

U toku je popločavanje Kraljevog trga dok je Tržni centar već uglavnom popločan. Na svakom koraku su radovi koje pored onih kojima je to posao, nadgledaju i brojni turisti kojih je trenutno na Zlatiboru oko osam hiljada. Letnja sezona je već počela ali se polovinom jula očekuje njen jek kada će i svi radovi biti privedeni kraju.

“Očekujem da će u narednih desetak dana veći deo radova biti završen, biće urađeni koridori koji će omogućiti normalno kretanje ljudima a do desetog jula očekujemo kompletan završetak radova. Potrebno je još malo strpljenja, kako vlasnika lokala tako i gostiju ali verujemo da će se to strpljenje isplatiti jer će Zlatibor izgledati sasvim drugačije”, kazao je zamenik predsednika opštine Arsen Đurić.

Pored Tržnog centra i trga popločana će biti iI ulica do kružnog toka i uređene sve površine koje zbog izmeštanja kolektora trenutno nisu pristupačne. Ipak ono što će privući najviše pažnje i što će postati pravi ukras Zlatibora jeste novi izgled jezera.

“Jezero će postati jedna velika atrakcija.Trenutno se rade optočni kanali oko jezera koji će pokupiti sve površinske vode. Jezero će se puniti vodom iz dve bušotine pa će voda biti čista, može se reći pitka. Uradiće se instalacije za fontane i vodoskokove kao i kompletnu rasvetu u jezeru koja će biti ugrađena tokom jeseni ili najkasnije do proleća sledeće godine pa će jezero dobiti jednu potpuno novu dimenziju”, kaže Đurić.

Zbog novonastale situacije pomereni su i rokovi puštanja u rad Gold gondole. Tim stručnjaka koji nadgleda završetak radova, iz francuske firme Pomagalski, nije mogao po planu stići na Zlatibor. Ipak pokretanje gondole nije daleko pa će, kako kaže Đurić, prve putnike ka Torniku povesti do kraja avgusta.

Vandredne okolnosti negativno su uticale na turističke rezultate koji sa pauzom u radu hotelijera od tri meseca, nikako ne mogu biti nadoknađeni ove godine ali ako ne bude nepredviđenih okolnosti sve će se vratiti u normalu već iduće sezone. Prema dosadašnjim najavama i rezervacijama Zlatibor ovog leta očekuje rekordan broj gostiju među kojima će najviše biti domaćih i gostiju iz regiona.