Zlatibor spreman i za doček pravoslavne nove godine

08. Januar 2019
Zlatibor spreman i za doček pravoslavne nove godine

Zlatibor je, zahvaljujući svojoj turističkoj ponudi, bio izuzetno posećen poslednjih dana decembra, a procene su da je novu godinu ovde dočekalo oko 50 000 gostiju.  Iz Turističke organizacije  Zlatibor najavljuju zadovoljavajuću sezonu tokom čitavog meseca januara.

Zimska sezona na Zlatiboru počela je nešto ranije nego prethodnih godina zahvaljujući školskom raspustu koji ne počinje u isto vreme u Srbiji kao i u zemljama u okruženju, kaže Jovan Pavlović iz TO Zlatibor. Dobroj poseti turista doprinelo je i otvaranje Ski centra Tornik, ali i sneg koji je pao taman kad treba. Broj onih koji borave na našoj planini nije lako odrediti.

„Kapaciteti tolikom brzinom rastu da je to neverovatan. Evo podatka da je samo  u ovom delu Zlatibora gde se pružaju ugostiteljske uslugesmeštaja, ima negde preko 21 000 električnih brojila, pa sad se prepustite mašti i vidite koliko to može biti ležaja“, ističe  Pavlović. „I prilikom izlaska posle dočeka Nove godine na magistralni put videli smo koliko je vozila prošlo iz okoline“.

Jedan od uslova da Zlatibor bude dobro posećen tokom zimske sezone jeste da ima dovoljno snega za zimske sportove. Zbog toga su se i vlasnici privatnih ski škola opremili topovima za osnežavanje. Takođe su i atraktivni lokaliteti, kako u centru Zlatibora tako i okolini, ono što privlači nove, i vraća stare goste na ovu planinu, što je potvrdila i estradna zvezda, Dragana Mirković, koja je na Kraljevom trgu gostovala 31. decembra.

Iz Turističke organizacije obećavaju dobar provod i za doček pravoslavne nove godine kada će na Trgu od 22 sata  biti koncert Jelene Gerbec i Nebojše Vojvodića.

Kao i prethodnih godina u selu Jablanica se organizuje  tradicionalni  doček pravoslavne Nove godine ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete  Bogorodice u Jablanici. Program dočeka u selu Jablanica  počinje u 18.00 časova Večernjom službom, nakon čega sledi paljenje Badnjaka ispred Crkve i podela poklona Božić Bate. U okviru kulturno-umetničkog programa  biće izvedena predstava za decu, recital i pevački  nastupi,a program će upotpuniti  trubači i frulaši uz vatromet.

Organizatori: Turističko udruženje Jablanica u saradnji sa TO Zlatibor,  mesnom zajednicom Jablanica, Sportskim centrom Čajetina i opštinom  Čajetina.