Zlatiborska Gold gondola, na Preobraženije Gospodnje, puštena u probni rad

Autor: Slavica Panić
19. Avgust 2020
Zlatiborska Gold gondola, na Preobraženije Gospodnje, puštena u probni rad

Deset godina posle početka realizacije najvrednijeg zlatiborskog projekta a pet posle postavljanja kamena temeljca najduža na svetu, zlatiborska Gold gondola, na Preobraženje Gospodnje,vinula nad Zlatiborom i krenula u jednomesečni probni let. Od ovog dana na Zlatiboru više ništa neće biti isto, ova planinska lepotica dobila je turistički sadržaj jedinstven u svetu i ova turistička destinacija sve je bliža zacrtanom cilju, milionskom broju turista. Ideja realizacije ovog projekta, koja je godinama često tretirana kao nemoguća misija, preobrazila se u stvarnost. Prve turiste prevoziće već za oko mesec dana, do kada zbog svih bezbednosnih mera funkcioniše u probnom radu.

Prva kabina Gold gondole krenula je sajlama od međustanice na Ribničkom jezeru ka vrhu Tornika. Baš na tom mestu planiran je razvoj novog projekta „Zlatni grad“ gde će biti izgrađeni hoteli i turistički objekti visoke kategorijije i prateći zabavni sadržaji a sve na površini od oko 200 hektara.

„Vera u ideju godinama iza nas i nepokolebljiva istrajnost, doveli su nas ovde. Na današnji dan pre pet godina, na početnoj stanici gondole, postavili smo kamen temeljac. Izgradnja je trajala dugo i turbulentno ali kad pogledamo unazad, svi veliki projekti su se gradili dugo i na kraju pokazli izuzetan uspeh koji mi očekujemo i od ove naše gondole. Gondola je samo korak od puštanja u rad za sve putnike ali pre toga potreban je probni rad  koji podrazumeva početak testiranja, koja su se do sada pokazala pozitivna, počev od sajle do puštanja kabina. Do kraja septembra moći ćemo da definišemo tačan datum kada će se prvi putnici i voziti najdužom gondolom na svetua“, rekla je ovom prilikom direktorka JP Gold gondola, Bojana Božanić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, čije ime je decenijski simbol poverenja Zlatiboraca, na ovom danu kada je Gondola počela sa radom, zahvalio se pre svega Bogu i narodu.

„O gondoli za ovih deset godina je sve ispričano, svašta smo prošli, nailazili na razne prepreke ispred kojih nismo poklekli već smo svaku preskakali i išli dalje. Verovali smo u ovo što radimo, radimo za narod i svoju državu. Nije bez razloga kamen temeljac pre pet godina postavljen na Preobraženije, verovali smo da će se narod preobraziti i da je Bog uredio da se ova gondola na ovim prostorima, od centra Zlatibora do vrha Tornika uspostavi ovom trasom, da se narod vozi i vdi Zlatibor i Srbiju iz jene druge perspektive koja nije opterećena političkim interesima već nesebičnim odricanjem. Mi volimo svoje mesto, svoju državu i zato ovaj projekat nastaje, zato nisu uspeli svi oni koji su probli da ga zaustave, jer vetar uhvatiti ne možete. Ova građevina ostaje i prevazići će sve nas, obeležiće jedno vreme i ljude koji su u ovo verovali a oni koji su kočili i mislili da su jači od Boga i prirode, postali su prošlost i simbol nemoći“, rekao je danas predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Duž devet kilometara i tri stanice, na 36 stubova, budući putnici prevoziće se u 55 kabina. Sa svim sadržajima za letnji i zimski period, ova gondola će svakako biti izuzetna atrakcija koja će privući nove turiste iz svih delova sveta. Cilj, koji je već pre deset godina postavljen sa rađanjem ideje o gondoli bio je milion turista a imajući u vidu interesovanje investitora i ubrzan razvoj Zlatibora, zahvaljujući gondoli, nije daleko od realizacije. Više nema ni sumnje da će se svaki dinar koji je Čajetina iz svog budžeta uložila u ovaj projekat, vredan oko 13,5 milina evra, višestruko isplatiti.