Zlatiborsko jezero dobija ekran za video projekcije

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
16. Maj 2022
Zlatiborsko jezero dobija ekran za video projekcije

Zasigurno najpoznatije jezero u Srbiji, koje je taj status dobilo poslednjom rekonstrukcijom, kada se polemisalo o njegovom uređenju, uskoro će dobiti novi sadržaj. Reč je o ekranu od vodene prašine na kome će biti emitovane video projekcije.

Posle pražnjenja jezera, ovih dana započeli su radovi na daljem uređenju, neki bi rekli, preuređenog zlatiborskog jezera. Iako su mnogi mislili da je detalja na jezeru previše, počev od mlaznica sa svih strana, raznobojnih svetiljki, fontana, u čemu uživaju patke i labudovi, jezero i dalje nije zasijalo u punom sjaju.

Jezero bi do početka letnje sezone trebalo da dobije još jednu fontanu sa vodoskocima visine do 25 metara, svetlosnim i zvučnim efektimai mogućnostima projekcije filmova na ekranu od vodene prašine.

“U pitanju je Fontana duga oko 120 metara sa propratnim sadržajima. U središnjem delu jezera, okrenut ka Kraljevom trgu, nalaziće se ekran od vodene prašine domenzija 30×15 metara, na kome će se emitovati video-sadržaj. To će biti nešto potpuno novo na ovim prostorima”, rekao je ranije za Nova.rs direktor KJP “Zlatibor” Srđan Pantović.

Jedinstvena zlatiborska Fontana, sa vodenim ekranom, trebalo je da bude završena krajem avgusta prošle godine. Kako je pažnju javnosti, u sred letnje sezone privuklo prazno jezero, na šta su usledili brojni negativni komentari, nadležni su ipak odlučili da ga krajemprošlog jula ponovo napune a da vodeni video realizuju za početak ovogodišnje letnje sezone.

Pored jezera u novom ruhu, čiji izgled sada niko ne može ni da zamisli, i koje će svakako privući pažnju javnosti i posetilaca, novine će stići i sa najduže žičare na svetu, zlatiborske gondola koja će dobiti novih 18 kabina.

Oni koji ovih dana prvi put posećuju Zlatibor, a takvih je sugurno malo, definitivno nisu odabrali najbolji trenutak da posete ovu planinu. Neće moći da uživaju u pogledu na jezero koje, u skladu sa ambijentalnom celinom, koliko god prenaglašeno ukrasima, i dalje predstavlja najlepši deo ovog turističkog centra.

Na pauzi, do 20.juna, je i najatraktivniji i najskuplji turistički sadržaj Zlatibora, “Gold gondola”. U toku je montaža novih kabina pa će letos, u panoramskom pogledu, umesto iz 54, turisti uživati iz 72 njene kabine.

Zlatiborsko jezero prethodnih dana je ispražnjeno i oprano angažovanjem KJP „Zlatibor“ zbog nastavka radova na njegovom daljem uređenju. Uskoro će ga krasiti fontana sa vodoskocima visine do 25 metara, svetlosnim i zvučnim efektima i mogućnostima projekcije filmova na ekranu od vodene prašine.

Ova svojevrsna atrakcija zasigurno će privući pažnju kako meštana tako i posetilaca, te sa nestrpljenjem očekujemo njeno puštanje u funciju.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs