Znanja+ideje+ finansijska pomoć=zelena ekonomija

13. Septembar 2018
Znanja+ideje+ finansijska pomoć=zelena ekonomija

Užice je jedan od gradova u koje je već zaživelo par primera iz oblasti zelene ekonomije Eko hostel, Ženski centar, proizvodnja briketa za roštilj. Pored navedenih primera zelene ekonomije u našem okrugu je primer prvog bioenergetskog sela Kostojevići, koje je uz pomoć RRA Zlatibor došlo do neophodnih finansijskih sredstava za uspostavljanja grejanja na biomasu čitavog sela.

Kostojevići_-_panoramio_(1)

“Mnogobrojni su primeri organske proizvodnje, koji koriste postojeće poljoprivredne resurse i zajedno sa revitalizacijom seoskih domaćinstava pružaju dobru osnovu za razvoj agroturzma. Različite kulturne manifestacije (međunarodna kolonija umetničke keramike) i udruženja omogućavaju očuvanje starih zanata, poljoprivredne proizvodnje i olakšavaju pristup finansijskim sredstvima“, kaže mr Biljana Đuričić, predavač na ekonomskoj grupi predmeta na odseku menadžmenta Visoke škole strukovnih studija u Užicu.

Biljana DJ

Dodaje da se zelena ekonomija u Republici Srbiji podstiče kroz različite oblike finansijskih olakšica (programe sufinansiranja, bespovratnih sredstava), ali i kroz fondove Evropske unije koji su namenjeni prvenstveno zašititi životne sredine uz očuvanje lokalnih tradicionalnih proizvoda.

Ona ističe da se studenti Visoke škole strukovnih studija u Užicu, a posebno studenti studijskog programa tehnološko inženjerstvo i turizam kroz nastavu upoznaju sa konceptima i primenom održivog razvoja, organske proizvodnje, ekoturizma i preduzetništva kako bi nakon završetka školovanja bili osposobljeni da pokrenu sopstveni biznis.

Vesna Marjanović, rukovodilac odseka Inženjerstvo zaštite životne sredine smatra da je  „odgovor na veliku svetsku krizu, sa kojom se suočavamo na pragu 21. veka, a koja se manifestuje kroz sve veće iscrpljivanje prirodnih resursa, klimatske promene i globalnu krizu ekonomskog sistema je upravo ekonomija čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, uz značajno smanjenje rizika po životnu sredinu”.

marjanovic

Ona tvrdi da se studenti studijskog programa Turizam i Tehnološko inženjerstvo, naročito na modulu Ekološko inženjerstvo, tokom studija obrazuju u oblasti zaštite životne sredine čime im se podiže svest o potrebi zaštite životne sredine, ali im se takođe pružaju i znanja iz menadžmenta strategija i menadžmenta veština za rešavanje konkretnih ekoloških problema, što im pruža mogućnost da identifikuju globalne probleme zaštite životne sredine, prepoznaju i učestvuju u predupređivanju različitih vidova zagađenja, kao i da razumeju vezu između privrede, životne sredine i održivog razvoja.

Međutim za pokretanje sopstvenog biznisa pored znanja koja stiču iz oblasti zaštite životne sredine i preduzetništva na studijskim programima Visoke škole strukovnih studija Užice, svršenim studentima je neophodno da imaju jasnu viziju o tome čime žele da se bave, da osluškuju potrebe tržišta kao i da dobiju sredstva i pomoć države, zaključuje Marjanovićka.

uzice-grb-veliki

Tekst je nastao u okviru projekta “Zelena ekonomija i eko turizam za održivi razvoj Užica” koji sufinansira Grad Užice. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.