10 godina GKC-a

28. Maj 2020
10 godina GKC-a

Povodom 10 godina postojanja, Gradski kulturni centar u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom pri Ambasadi Austrije u Beogradu priređuje još jednu izuzetnu izložbu posvećenu arhitekturi Salcburga. Izložba „Arhitektura u Salcburgu– Od baroka do savremenog doba“ biće otvorena u ponedeljak 8. juna u 13 časova u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Do početka 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu i prestonici (ali i u ovoj crkvenoj državi u celini) vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim, koji su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad. Pored upečatljivih zdanja koja su podigli crkveni vladari počevši od zamka, preko katedrale i drugih crkava do rezidencije i zgrada kapitola (ali i raznih gradskih zdanja koja su pripadala većim manastirima) pa sve do tvrđava Mirabel i Helbrun postoji još i manji broj velikih plemićkih palata, koje su poput građanskih zgrada imale impozantna unutrašnja dvorišta i galerije, a koje ostavljaju masivan utisak i samo su umereno dekorisane.

Na inicijativu investitora, četiri tima arhitekata, spojenih u „radnu zajednicu livnice“ su adaptirali, rekonstruisali i dopunili novogradnjama površinu i zgradu bivše livnice za zvona na rubu grada Salcburga, koja je prerasla je u uspešnu, uzornu poslovnu zonu i to toliko uspešnu, da je ovaj istorijski ansambl morao da bude proširen četiri godine kasnije. Ovi objekti dogradnje se razlikuju od industrijske gradnje po inteligentnom izboru materijala, translucentnim omotima od polikarbonata i odaju utisak laganih građevinskih objekata. Za adaptaciju i proširenje hangara za tenkove u delu grada Taksham, investitor je angažovao iste arhitekte. Prvobitna zgrada potiče iz 1939. godine, a 1952. je proširena kao deo kasarne Štruber. Neimar i arhitekte su prepoznali mogućnosti koje pruža velika zapremina i iskoristili su brojne velike kapije, zbog kojih prizemlje deluje potpuno porozno.

Izložba će biti postavljena do 22. juna 2020. godine u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.