12. Međunarodni festivala sportskog filma na Zlatiboru

Autor: cajetina.org.rs
22. Avgust 2023
12. Međunarodni festivala sportskog filma na Zlatiboru

„Kada smo pokretali ovaj festival, prvi tog tipa u regionu, imali smo problem da nađemo dovoljan broj filmova za prikazivanje, a danas, 12 godina kasnije, imamo problem da uradimo selekciju svih ponuđenih sportskih filmova“ rekao je Jovan Marković, osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) koji će se od 23. do 27. avgusta održati na Kraljevom trgu i u sali Kulturnog centra na Zlatiboru, gde će tokom pet dana biti prikazano 45 igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i 18 zemalja iz regiona i celog sveta.

Ovaj festival promoviše bavljenje sportom i sportsku kulturu zasnovanu na prijateljstvu, poštovanju i ferpleju i član je Međunarodne asocijacije sportskog filma iz Milana, priznate od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Aleksandar Avramović, selektor MFSF, je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je upravo danas u Budvi počeo prvi Međunarodni festival sportskog filma u Crnoj Gori i da je tokom juna održan drugi Međunarodni festival sportskog filma u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, oba inspirisana i potpomognuta organitorima festivala na Zlatiboru, Udruženjem Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, čiji su osnivači Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Maja film.

Za sredu, 23. avgust, je predviđen filmski matine u večernjim časovima na Kraljevom trgu, sa ovogodišnjim filmom „Kako sam zavoleo basket“, posvećenom počecima Aleksandra Saše Đorđevića, i filmovima „Bogdan Bogdanović“ i „Novak-neispričana priča“.

Na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak 24. avgusta, biće uručena priznanja za izuzetan doprinos sportu i filmu i životno delo, a posebno priznanje dobiće i Košarkaški savez Srbije, povodom 100-godišnjice košarkaške igre u našoj zemlji. Povelju heroj/heroina sporta i života „Nataša Kovačević“, koja se dodeljuje sportistima za ostvarene rezultate u paraolimpijskim disciplinama, ove godine dobiće Ivana Petrović, bacačica koplja iz Kosjerića.

Pored filmskog programa, na Kraljevom trgu će u petak, 25. avgusta, biti organizovan sportski dan „Pokreni se i vežbaj“, u okviru koga će svi zainteresovani meštani i gosti moći da vežbaju uz instruktore, najavila je na današnjem predstavljanju filmskog i pratećeg programa Olivera Nikitović, direktor Festivala.

Fotografije u tekstu—(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)