Do 23. juna pojačana kontrola saobraćaja

18. Jun 2024
Do 23. juna pojačana kontrola saobraćaja

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova do 23. juna 2024. godine, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.Akcija se istovremeno sprovodi u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

U petak 21. juna, širom Evrope biće realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Treba istaći da je saobraćajna policija u prvih pet meseci ove godine, na području Policijske uprave u Užicu isključila iz saobraćaja 826 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 65 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 155 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u organizmu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.