25 godina fakulteta

20. Mart 2018
25 godina fakulteta

Nekada Pedagoška akademija, pa Učiteljski fakultet a danas Pedagoški fakultet u Užicu, obeležava četvrt veka postojanja. Jubilej će pratiti niz manifestacija u organizaciji studenata i profesora fakulteta a posetiće ih i brojni gosti, poznata imenaiz oblasti nauke i kulture. Za 25 godna na ovom fakultetu diplomiralo je oko 4 000 učitelja i vaspitača.

azbuka

Posle Besedničke večeri i tribine sa akademskim slikarem Milanom Tucovićem, centralna manifestacija se održava baš na Dan Pedagoškog fakulteta 21.marta. Dan će početi otvaranjem izložbe u Galeriji fakulteta, slikara i vajara Milana Tucovića a zatim u podne Svečana akademija u amfiteatru fakulteta.

Svečana akademija i ove godine prilika je za dodelu plaketa značajnim ličnostima koje su dale doprinos u očuvanju kulturnih i duhovnih vrednosti srpskog naroda u predhodnom periodu. Ovogodišnji dobitnici plaketa su raniji gosti Pedagoškog fakulteta, koji su svoje radove predstavili studentima, profesorima i građanima Užica a oni su pisac Ljubivoje Ršumović, prof.dr Danica Grujičić i francuski i srpski humanista Arno Gujon.

slovenke

Svečanosti će ove godine prisustvovati i studenti gosti iz Ljubljane, Zadra, Zagreba, Sarajeva, Bijeljine i Nikšića. Za sve njih, studente i učenike srednjih škola iz Užica tribinu na temu „U susret dobroti“ održaće glumac Branislav Trifunović.

Pedaški  fakultet je do pred kraj prošle godine bio Učiteljski fakultet a prvobitno Pedagoška akademija. Do promene naziva je došlo zbog suštine, kažu nadležni, jer ime je znak za onoga ko to ime nosi.

„Promenili smo ime zato što je u nekom trenutku postalo tesno za sve programe i namere koje planiramo da ostvarimo i akreditujemo. 1993.godine osnovan je Učiteljski fakultet na kome su se sve do 2005.god.školovali samo učitelji a onda i vaspitači. Pre tri godine uveden je program pedagoško-metodičkog obrazovanja namenjen svima onima koji su završili neke druge fakultete na kojima nisu imali pedagoško-psihološko obrazovanje a žele da rade kao nastavnici. Posle programa koji traje šest meseci, ispunjavaju uslov da predaju u školama. Sve su to razlozi koji objašnjavaju promenu naziva fakulteta“, pojašnjava dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu, prof.dr Snežana Marinković.

sneza UF

Od septembra meseca, odlukom Vlade Srbije, master učitelji koji su u svom osnovnom i master obrazovanju ostvarili 90 „kredita“ iz oblasti informatičkog znanja i računarstva, mogu predavati informatiku i računarstvo u osnovnim školama od petog do osmog razreda.

Pedagoški fakultet priprema i nove programe za akreditaciju a ukoliko ih dobije, potpuno će spremno krenuti sa novim obrazovnim profilima jer ispunjavaja sve uslove po pitanju svih vrsta kapaciteta. Od 1993.godine na fakultetu je diplomiralo 2888 učitelja i 855 vaspitača. Trenutno na sva tri nivoa studija Pedagoškog fakulteta aktivno je oko 800 studenata.

„U proteklom periodu fakultet je učestvovao u četiri naučnoistraživačka projekta koje je podržavalo Ministarstvo prosvete kao i velikom broju drugih nacionalnih i međunarodnih projekata. Fakultet izdaje i Zbornik radova koji je u kategoriji istaknutih nacionalnih časopisa a svake godine organizujemo Međunarodni naučni skup na temu obrazovanja i vaspitanja. Sarađujemo sa drugim fakultetima u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Poljskoj, Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji kao i sa svim pedagoškim i učiteljskim fakultetima sa teritorije Srbije i Republike Srpske. Tu je i saradnja sa Univerzitetom u Kopru gde će naši studenti ići na olimpijadu u aprilu mesecu“, dodaje prof.dr Snežana Marinković.

Aktivnosti obeležavanja jubileja fakulteta trajaće čitave godine. Tako će već 12.aprila biti održano književno veče posvećeno publicisti Radovanu Popoviću koje će voditi profesor dr Gojko Tešić. On će studentima održati predavanje na temu Avangarda u srpskoj književnosti. Istog meseca 90 studenata fakulteta gostovaće u Beču sa svojom predstavom Vaskrsni Srbijo. Krajem septembra biće organizovan naučni skup posvećen Ljubivoju Ršumoviću.