Kompleksni radovi u Koštici počinju krajem marta

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
28. Januar 2022
Kompleksni radovi u Koštici počinju krajem marta

Sanaciju klizišta koje decenijama muči stanovnike ulice Svetozara Markovića u Užicu, danas su najavili čelnici grada. Sredstva u iznosu od 100 miliona dinara obećala Vlada Srbije a radovi će početi, kako kažu, do kraja marta. Meštani ulice koju je klizište poslednji put razorilo pre tačno godinu dana, godinama unazad su se naslušali obećanja, nadaju se kao i svaki put ali strahuju od mogućnosti da je u pitanju nova predizborna igra.

Najlon kojim je prekriven krater, a koji delom štiti od izlivanja kanalizacije na ulicu Svetozara Markovića u naselju Koštica u Užicu i širenja smrada, dobio je naziv koštički „plastenik“. Njegovo uklanjanje, sanaciju ulice ali i čitavog brda, kojim je zahvaćeno klizište, danas su najavili predstavnici užičke vlasti. Radovi će krenuti do kraja marta, dakle bar neki dan pre izbora, a novac je obezbedila Vlada Srbije.

„Projektno-tehnička dokumentacija za izvođenje radova je završena a u narednim danima biće raspisan i tender za izođača. Radovi će se izvoditi na dve lokacije, u ulici i u podnožju brda. Biće urađeno oko 500 metara šipova prečnika jedan metar, koji će obezbediti stabilnost tla. Projektovan je utrošak oko 100 tona armature i 500 kubika betona, za sve radove. Pored asfaltiranja ulice uradiće se i kompletna rekonstrukcije svih vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Nadamo se da ćemo tako rešiti ovaj problem koji traje više od 50 godina“, kazao je direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović.

Maksimović kaže da će radovi početi do kraja marta a kada bi orjentaciono trebalo da budu završeni, nije mogao da kaže uz obrazloženje da su planirani radovi izuzetno kompleksni i da zahtevaju pre svega kvalitetno izvođenje.

 

Meštani ovog dela Koštice, koji sa klizištem muku muče godinama, kažu da su se naslušali obećanja, pogotovo predizbornih, ali da im ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će ovog puta obećano biti i ostvareno.

“Svaki dan ovuda prolazim, krajnje je vreme da se nešto uradi. Ako su zaista rešili, valjda će uraditi, završe se dosta veći poslovi od ovoga ali se ovde godinama nešto čeka.

Ja sam ovde od 1975.godine, uvek se nešto dešava ali se ne rešava, red je da se ovo konačno uradi ili ćemo svi završiti dole u potoku. Znam da su sad i izbori, ne mogu da budem siguran da je istina ali se nadam“, kaže za Nova.rs meštanin Slobodan Cvijetić.

„Obećali su, kao što su i do sada obećavali, pogotovo pre izbora. Ne znam šta će biti ovog puta. Ovde živim 35 godine, strašno je ovo, stalno su nešto ratkali ali nikada nisu uradili kako trebe. Ajde da im verujemo da će ovog puta rešiti problem“, rekao nam je Boško Marijanović čija je kuća udaljena nekoliko desetina metara od kratera na ulici.

„Čuo sam da su opet obećali al nešto nisam siguran. Dolaze često, gledaju, snimaju ali mi u problemu, koji je sve veći, ostajemo. Valjalo bi da se ovo konačno uradi, da se može kolima proći ulicom, sada ni pešice nije lako ni bezbedno“, kazao je za naš portal Nikola Simić.

Klizište u Koštici ne ugrožava samo stambene objekte već i vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, kao i magistralni put Užice-Bajina Bašta koji se nalazi u podnožju koštičkog brda. Pomeranje tla se dešava decenijama ali je svaki sledeći put šteta bivala sve veća. Sve što bi se uradilo bilo je uglavnom krpljenje ulice i stavljanje manjih podzida.

Poslednji put tlo je krenulo pre tačno godinu dana, u noći između 27. i 28.januara 2021. Tada su stanovnici dela Koštice ostali bez struje, jedan deo bez vode a nekoliko domaćinstava ima velike probleme sa kanalizacijom koja se izlivala, ne samo na ulicu već i u stambene objekte. Tokom leta ulicom se širio nesnosan smrad pa su preko pukotine , koja je sa početnih 70 cm bivala sve veća, stavili najlon. Komunalne službe bi izlazile na teren ali je svako rešavanje problema bilo kratkotrajno.

Već tačno godinu dana, saobraćaj ulicom Svetozara Markovića je onemogućen a nije bezbedno ni pešačenje, pogotovo zimi.

Fotografije—Nova.rs/Slavica Panić