Nova izlagačka sezona u Galeriji Reflektor 2023.

27. April 2023
Nova izlagačka sezona u Galeriji Reflektor 2023.

Udruženje vizuelnih umetnika Užice i Galerija Reflektor započinju novu izlagačku sezonu u prostoru bivše kasarne „4 Puk”, mestu koje je zahvaljujući naporu samih umetnika ali i lokalne zajednice postao jedna od najaktivnijih i najznačajnijih neinstitucionalnih izlagačkih prostora na celoj teritoriji Srbije. Sezona u Galeriji Reflektor biće otvorena 29. aprila 2023. godine u 19časova  sa dve samostalne izložbe umetnica iz Republike Srpske.  Užičkoj publici će se predstaviti Borjana Mrđa „Dekorativna sopstva” i Jelena Vučić „S one strane nevidljivog”.

U prostoru galerije Reflektor koja se nalazi u ulici Miloša Obrenovića 11 u Užicu, na prostoru nekadašnje kasarne, održavaće se i mnogobrojni programi u narednim mesecima koji će okupiti aktere sa domaće ali i inostrane kulturne i umetničke scene.

Pored umetnica koje otvaraju izlagačku sezonu svoje projekte u ovoj sezoni će predstavitii sledeći umetnici i umetnice: Sonja Lundim (Švedska), Jovan Dostanić, Mina Rakidžić, Katarina Radović, Valentin Varga, Jelena Vladušić, Nevena Milosavljević, Đorđe Stanojević, Grupa autora: Milica Dukić, Vladimir Ilić, Goran Augustinov, Predrag Uzelac, Nebojša Lazić, Jasna Gulan Ružić, Milovan Dagović, Klasa Thomas Zipp-Rezidencija (Nemačka), D.A.Calf (Australija), Alen Aligrudić (Danska), Nemanja Atanacković (Velika Britanija)

dve grupne izložbe:

„Doba obnove” (izložba lokalnih mladih umetnika sa gostima) i izložba „Linija” umetnika iz Republike Srpske gde će se predstaviti sledeći umetnici: Igor Bošnjak, Nenad Malešević, Miodrag Manojlović, Mladen Miljanović, Branislav Šarčević, kao i Festival savremene umetnosti- Video park koji će se održati u julu mesecu.

Ovogodišnji program Galerije Reflektor realizuje se uz podršku programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji – da koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takode, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Fotografija u tekstu—Galerija Reflektor