Sutra počinje leto

19. Jun 2024
Sutra počinje leto

Sutra je letnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak leta. Leto teuće godine počinje 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na severni povratnik i pod najvećim uglom na severnu hemisferu. Dan traje mnogo duže nego noć, a a konkretno sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta.

Ovo leto trajaće 93 dana, 15 sati i 52 minuta i to će biti najduže godišnje doba – bar kalendarski. Istog dana, u isto vreme, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Obdanica će biti najduža, a noć najkraća.

Podsećamo da je meteorološko leto počelo 1. juna, a završiće se 31. avgusta 2024. Zanimljivo je da će sledeće tri godine leto počinjati 21. juna.Nakon leta, jesen će trajati od 22. septembra do 21. decembar 2024.

Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok. Ne zaboravite u ovim toplim danima da se štitite od sunca, naročito u najtoplijem delu dana od 10h do 18h.