73. godišnjica Prijepoljske bitke

05. Decembar 2016
73. godišnjica Prijepoljske bitke

Senima poginulih boraca Prve Šumadijske brigade, Druge i Treće proleterske, Druge dalmatinske brigade, Četvrte i Desete krajiške brigade, Mileševskog, Prijepoljskog i Pljevaljskog odreda, Komande mesta i Posadne čete i ovog 4. decembra došli su da se poklone preživeli drugovi i drugarice, njihovi potomci, predstavnici boračkih organizacija i gradova Srbije i Crne Gore, i brojni građani i građanke Prijepolja. Cveće na spomen bolnicu položili su predstavnici opštine Prijepolje, Opštinskog udruženja boraca, Okružnog odbora SUBNOR-a Užice, Druge proleterske brigade, 6. Ličke proleterske divizije, boračkih organizacija Aranđelovca, Sopota, Herceg Novog, Budve, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Bajine Bašte, Kosjerića, Priboja, Požege i Sjenice.

Prijepoljska bitka je jedan od sinonima naše NOB. Te 1943. godine, najslavnija vojska Drugog svetskog rata uz Crvenu armiju- Titovi i narodni partizani, vodili su tri žestoke bitke za ranjenike. Ne svojom voljom, već ofanzivama okupatora poduprtim domaćim izdajnicima, partizani su ostavili neprevaziđene poruke herojstva, samopožrtvovanja sa obala Neretve, Sutjeske i Lima, povezali simbolom slobodarstva Jablanicu, Tjentište i Prijepolje“, rekao je obraćajući se prisutnima Milan Lučić, član Republičkog odbora SUBNOR Srbije i član OUBNOR Prijepolje.

U ime opštine Prijepolje počast heroima odao je Stanko Kijanović, zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Ratni istoričari, vojni stratezi i prekaljeni borci Prijpoljsku bitku smatraju jednom od najtežih i najstrašnijih u Drugom svetskom ratu. U toj bitki neprijatelj je naneo najveće gubitke koje je pretrpela NOB-a u jednom danu, u jednom okršaju u veoma skučenom prostoru. Prijepoljska bitka je prijepoljska epopeja koju su spravom nazvali prijepoljski Termopili. I danas, dok listamo prijepoljsku knjigu besmrtnika, s pijetetom se poklonimo svakom tom imenu.“ Kijanović je poručio i da bratstvo, jednakost i sloboda – „sveto trojstvo“ partizana i učesnika Prijepoljske bitke, treba da budu ideje vodilje svim generacijama.

U kulturno umetnički programu učestvovali su učenice i učenici Prijepoljske gimnazije sa profesorom Damirom Rondićem i Minja Lučić, učenica OŠ „Vladimir Perić Valter“ sa profesorkom Dženitom Rondić.