Agroindustrijski centar Zlatibor siguran korak ka prerađivačkoj budućnosti

Autor: Biljana Kuzmanović
04. Jun 2019
Agroindustrijski centar Zlatibor siguran korak ka prerađivačkoj budućnosti

Agroindustrijski centar Zlatibor koji će početi da funkcioniše 1. septembra predstavljaće temelj razvoja privrede u narednim godinama na području opštine Čajetina, ali i čitavog Zlatiborskog okruga, istakao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina otvarajući Regionalnu konferenciju „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“ koja je održana u hotelu Tornik na Zlatiboru u okviru koje je organizovan i Bazar agroindustrijskih proizvoda Zlatiborskog okruga. On je rekao da će Agroindustrijski centar funkcionisati po principu deoničarskih i akcionarskih društava, dodajući da u Krivoj Reci već u funkciji mlekara i sušara i da će biti izgrađena hladnjača.

Cilj je da od 1. septembra počne realizacija konkretnih poslovima, a do tada će se razgovarati sa proizvođačima koji budu spremni da prihvate zamišljeni koncept i uđu u Agroindustrijski centar, koji bi proizvođačima trebalo da omogući pouzdan plasman i pravu tržišnu cenu bez posrednika. Agroindustrijski centar predstavlja apsolutnu sigurnost naših poljoprivrednih proizvođača i nalazi se tamo gde proizvodi nastaju, a ne u nekom velikom privrednom centru, naglasio je Stamatović.

Već u startu poljoprivredni proizvođači prepoznaju šansu za plasma i osvajanje novih tržita preko Agroindustrijskog centra. Radivoje Mišović, proizvođač sira  „Zlatne Rudine“, očekujemo da će najavljeni centar udružiti i ojačati proizvođače, što će uticati na bolji marketing i distribuciju kroz podizanje konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

I višestruko nagrađivani Mitar Marić iz Mačkata, koji je sa suprugom četvrta generacija koja živi od proizvodnje suhomesnatih proizvoda veruje u prednosti koji će ostvariti kroz Agroindustrijski centar.

Prosečno gazdinstvo u Srbiji poseduje preko pet hektara zemlje i ukoliko nema udruživanja poljoprivrednika, da li kroz centre, zadruge, organizacije ili klastere ne možemo da očekujemo da će poljoprivreda Srbije zajedno sa preradom biti
konkurentna. Zato moramo da pripremamo poljoprivrednike i prerađivače za ulazak Srbije u EU, kako bi od starta bili konkurentni evropskim proizvođačima, istakla je dr Zorica Vasiljević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona je izrazila zadovoljstvo u nastojanjima opštine Čajetina da u saradnji sa partnerima prave izuzetne korake u argarnoj politici Srbije, uveravajući predstavnike lokalne samouprave u spremnost stručnjaka da im pomognu  na tom putu.

Predstavljanju Agroindustrijskog centra prisustvovao je i ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, Jan Lundin budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu, a nastaviće i dalje da pomaže.

Po rečima Jana Lundina, ambasadora Švedske Agroindustrijski centar Zlatibor je primer dobre prakse javno privatnog partnerstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ističući da i Švedska radi na sličan način kako u ovoj tako i u drugim oblastima, on smatra da je ključno pitanje za srpsku poljoprivredu  kako da opstanu i u kom pravcu da se razvijaju mala preduzeća na tržištu na kome primat drže „veliki igrači“. On je izrazio nadu da upravo Agroindustrijski centar može biti interesantan korak u tom pravcu. Jan Lundin je podsetio da Švedska i Srbija već tri godine sarađuju kroz projekat „Hrana sutrašnjice“, ističući činjenicu da se u poljoprivredi krije veliki potencijal za buduću saradnju dve zemlje.