75 godina slobode i ponosa

iconAktuelno

November 29, 2016

Tradicionalnim služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je obeležena 75. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. gdoine stradalo ceo Radnički bataljon braneći jedinu slobodnu teritoriju u Evropi, Užičku republiku.

Tito je poslao nespreman radnički bataljon da se bori protiv naoružanih i jakih jedinica nemačke vojske. Bila je to beskorisna žrtva mladih ljudi kako bi se vrhovnom štabu omogućilo povlačenje iz Užica prema Zlatiboru. To je dokaz nepravde prema običnim ljudima, radnicima koji su stradali, smatra grupa učenika Ekonomske škole. Po prohladnom danu došli su da se poklone stradalima ističući da to redovno čine.

Iz Ljubljane, Kopra i Pirana šestočlana slovenačka delegacija došla je da na Kadinjači da se poklone senima boraca koji su dokazali da je naoružani fašizam ipak pobedio goloruki čovek. Kažu da im svaki dolazak ovde oživljava uspomene na Jugoslaviju i slobodu koju smo imali u zajedničkoj državi. Jednoglasni su u isticanju činjenice da se u to vreme živelo mnogo bolje i da moramo nastaviti da se borimo za socijalnu pravdu koju urušavaju velike korporacije čiji cilj je da iskoriste običnog čoveka.

ice je ponosno na 67 slobodarskih dana dok je rat besneo širom Evrope. Zato Užička republika ima mesta u evropskoj istoriji jer predstavlja mesto slobode i ponosa prema fažizmu, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković. Odajući počast herojima Kadinjače on je citirao Hegela „hrabrost koja se bori uvek je bolja od slabosti koja traje“.

Srbija je pre 75 godina izabrala pravi put kada je rečeno istorijsko NE fašizmu i okupaciji u vreme okupacije cele Evrope. Narod se digao na ustanak braneći kućni prag, ali pre svega dostojanstvo i slobodu zbog čega mlađe generacije moramo nastaviti da neguju slavnu prošlost, poručio je Vidosav Kovačević, iz SUBNOR-a.

 

Ako verujete u slobodu i pravdu sve je moguće dokazali su pre 75 godina mladi, neopremljeni i nenaoružani Užičani koji su izginuli na Kadinjači. Na nama je da nastavimo odbrambenu borbu gde god prepoznamo i vidimo zlo. Danas je fašizam kada se lome table sa ćirilicom i kada terate ljude sa ognjišta, istakao je Dragan Popović, državni sekretar uministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

 

 

Centralna ceremonija obeležavanja 75.godišnjice bitke na Kadinjači kojoj su prisustvovali potomci stradalih, delegacije grada Užica, SUBNOR-a, Vojske Srbije i Vlade Srbije, poštovaoci heroja Kadinjače iz Slovenije i Italije organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije u saradnji sa gradom Užice i Narodnim muzejom iz Užica.

Iako ranije najavljeno pomeranje Titovog spomenika koji se trenutno nalazi iza zgrade muzeja na vidljiviju lokaciju u okviru muzeja, upravo na današnji dan nije se dogodilo.