Obilan sneg od ponedeljka uveče do srede ujutru

iconAktuelno

Autor : serbianmeteo.com

March 22, 2020

U ponedeljak se očekuje pretežno oblačno i još hladnije vreme nego u nedelju. U ranim jutarnjim satima slaba kiša i susnežica i sneg u višim predelima se očekuju na jugu i istoku zemlje. Od poslepodnevnih sati na istoku Srbije se očekuje pojačanje padavina, pa će kiša brzo prelaziti u sneg i u nižim predelima, najpre na području Negotinske i Timočke krajine. U popodnevnim i večernjim satima sneg će početi da pada i na području Vojvodine, zatim i u Beogradu sa okolinom. Maksimalna dnevna temperatura u većini nižih predela između 2°C i 5°C.  Duvaće slab, ujutru ponegde i umeren severni i severozapadni vetar.

Padavine će se u toku noći između ponedeljka i utorka proširiti na veći deo Srbije, tako da će u utorak ujutru gotovo cela zemlja osvanuti pod snežnim pokrivačem. Sneg će nastaviti da pada i tokom dana u utorak umerenim do jakim intenzitetom, naročito na istoku i severu Srbije. Temperatura tokom većeg dela dana neće prelaziti 0 do 1°C, samo na krajnjem severoistoku zemlje i na području Kosova i Metohije do 3°C. Dunuće umeren do jak vetar istočnih i severoistočnih pravaca, pogotovo na severu Srbije u prepodnevnim satima. Uveče u postepenom skretanju na jugoistočni i u slabljenju.

Sneg će nastaviti da pada i u toku noći između utorka i srede uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. Najmanje snega u sredu ujutru se očekuje na području Kosova i Metohije, kao i na području Raškog okruga, 2 do 5cm. Najviše snega u nižim predelima će pasti na istoku Srbije, pa se u Negotinu i Zaječaru može očekivati i do 50cm snega, na delovima Homoljskih planina i Staroj planini i blizu 1m novog snega.

U Beogradu i Novom Sadu je očekivana visina snega u sredu ujutru 20-25cm, u Nišu i Kragujevcu 15-20cm, u Subotici 10-15cm. U sredu tokom dana će sneg uglavnom provejavati i neće uticati na ukupnu visinu snežnog pokrivača, dok se novi talas padavina na jugu zemlje očekuje u večenjim satima. Usled priliva toplijeg vazduha, postepeno će prelaziti u susnežicu i kišu u nižim predelima. Maksimalna dnevna temperatura u većini predela od 2°C do 4°C. Duvaće uglavnom slab vetar istočnih pravaca, samo u košavskom području umerena košava.

U četvrtak se očekuje oblačno i vetrovito vreme uz prestanak padavina. U košavskom području će košava imati i olujne udare. Usled porasta temperature, doći će do intenzivnog topljenja snega u nižim predelima. Maksimalna dnevna temperatura od 7°C do 10°C. U petak slabljenje vetra uz dalji porast temperature, tako da nam se prema trenutnim izgledima već za sledeći vikend vraća pravo prolećno vreme uz temperature preko 15°C.