Plan detaljne regulacije “Stari grad” nagrađen na najvećem skupu urbanista u regionu

iconAktuelno

Autor : B.Kuzmanović

November 14, 2019

Za Plan detaljne regulacije “Stari grad” u Užicu žiri i savet  28. Međunarodnog salona urbanizma u Nišu, dodelili su drugu nagradu u kategoriji planovi detaljne regulacije. Ova tradicionalna manifestacija koja se u Nišu održava svake druge godine predstavlja najveći skup urbanista u region na kome se prezentuju najznačajnija ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija. 

 

Mila Arsović, odgovorni urbanista ovog planskog dokumenta ističe izuzetno zalaganje svih članova tima dodajući da su ovom nagradom opravdali poverenje i lokalne samouprave koja im je poverila ovaj nimalo lak zadatak. Kao dodatu vrednost Plana detaljne regulacije „Stari grad“ ona je naglasila učešće velikog broja sugrađana koji su davali predloge i sugestije za intervencije u prostoru kako bi on zadovoljio potrebe svih budućih korisnika.

Plan detaljne regulacije „Stari grad“ predviđa nove kulturne i turističke potencijale pa će njegovom realizacijom ovaj lokalitet, ali i Staparska banja i neolitsko naselje, hidrocentrala „Pod gradom“ i Đetinja postati izuzetno atraktivne destinacije za turiste, naglasio je Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, dodajući da je u okviru ovog plana urađen i program uređenja građevinskog zemljišta.

 

On očekuje da bi za pet godina mogli da se realizuju svi projekti u okviru nagrađenog plana.  U toku je izrada projekata za most od zip lajna do Starog grada i most na Banjici, rekao je Maksimović podsećajući da se radi i  na revitalizaciji samog Starog grada u skladu sa ugovorenim sredstvima uključujući i srednji grad. Već za narednu godinu planirana je izrada projekta pešačkih staza, zatim projekat za dubrovački put i ostale saobraćajnice.

Jedan od velikih poslova koji stručne službe JP “Užice razvoj” očekuje u narednoj godini je izmena Generalnog urbanističkog plana koji će se praktično menjati na period od narednih 20 godina, najavio je Maksimović. Kroz taj dokument pokušaćemo da razvoj grada Užica u budućnosti predstavimo urbanistički i projektantski, od ulica, javnih površina, javnih objekata do mogućnost širenja naselja, kako bi se prostor prilagodio građanima i investitorima, rekao je on.

Park “Stari grad”, GUP-om grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park,sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu “Pod gradom”kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, ima izvanredan položaj, istakla je Ruža Penezić,  koordinator za urbanizam JP Užice razvoj.

Ponosna sam i što smo sa kolegama iz Kragujevca i Kraljeva učestvovali u izradi Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije, koja posle Ustava i Prostornog plana predstavlja najvažniji dokument u Srbiji, a koja je na Salonu u Nišu dobila Gran pri, naglasila je ona.

Inače, Plan detaljne regulacije “Stari grad” u Užicu je rađen u okviru programa EU PROkoji je finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji. Osim nagrađenog rada JP “Užice razvoj” je 28. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu učestvovalo i u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije- Idejno rešenje parternog uređenja donje Staparske banje.

Treba istaći da su ove godine predstavljena su 154 rada iz Srbije, zemalja iz okruženja,  ali i iz Afrike i Kine, a nagrade su dodeljivane u 12 kategorija. U kategoriji – planovi detaljne regulacije- za nagrade je konkurisalo 27 planskih dokumenata. Prva nagrada pripala je Urbanističkom zavodu Beograda, a treća JP Urbanizam Novi Sad.

Podsećamo, danas „Užice razvoj“, a do 2016. godine Direkcija za izgradnju iako sa desetak zaposlenih u Odeljenju za urbanizam i razvoj prepoznaje se po kvalitetnim planskim dokumentima za koje su višestruko nagrađivani.

  • Za Prostorni plan Grada Užica – druga nagrada Salona urbanizma
  • Za Generalni urbanistički plan grada Užica do 2020.g – treća nagrada Salona urbanizma
  • Za Strategiju integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica – prva nagrada
  • Za Plan detaljne regulacije dela Omladinske ulice u Užicu – treća nagrada.