Predstavnici gradskog rukovodstva peške na posao, osnovci iz Sevojna učili saobraćajna pravila

iconAktuelno

September 22, 2021

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i njeni saradnici, jutros su umesto automobilima, na posao došli peške. Kako su istakli i ovo je jedna od aktivnosti kojom se Grad Užice pridružuje obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti.

Takođe, oni su apelovali na sve sugrađane da danas ali i svih narednih dana kada god ne moraju ne koriste automobile. To je, kako ističu doprinos svih nas očuvanju životne sredine i smanjenju aerozagađenja.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra, a Užice se ove godine brojnim aktivnostima uključilo u njeno obeležavanje.

Obukom za učenike, koja je realizovana na poligonu OŠ “Aleksa Dejović” završeno je obležavanje Evropske nedelje mobilnosti. Po rečima Slobodana Šiljkovića, člana Gradskog veća za saobraćaj u proteklih sedam dana velika pažnja posvećena je promociji zdravih stilova života i što manjoj upotrebi motornih vozila.

“Sa druge strane važno je taj trend nastaviti i kada se ova nedelja završi. Mi ćemo raditi na unapređenju neophodnih uslova, obezbeđivanju što većeg broja uređenih pešačkih i staza za bicikliste. Takođe, nadamo se da ćemo uskoro dobiti gradskog prevoznika sa vozilima koja ispunjavaju ekološke standrade. Edukacija najmlađih deo je dugoročne strategije i obuke za učenike, kakva je ova danas u Sevojnu, moraju postati redovna i česta praksa. Zahvalio bi se svima koji su učestvovali u Evrospkoj nedelji mobilnosti i nadam se da će ovo poslužiti svima nama da što više idemo peške, da što više koristimo pešačke staze, da će i nama kao Gradskom rukovodstvu poslužiti da vidimo šta je to što nemamo i šta treba da učinimo da bi što više šetali i bili zdraviji.”

Irena Drndarević direktorka OŠ “Aleksa Dejović” izrazila je zadovoljstvo što je njihova  škola odabrana da sprovede ovu obuku, zajedno sa upravom grada i policijskim službenicima.

“Zahvaljujući izgradnji nove sportske sale prošle godine dobili smo ovaj jedinstven poligon koji možemo da koristimo u svrhu edukacije najmlađih za što bezbednije učešće u saobraćaju. Nadam se da ćemo moći i da će nam epidemiološka situacija dozvoliti da vršnjačkom edukacijom tu vrstu obuke prenesemo i na ostale učenike škole. Pozvala bi i ostale škole  i učenike u koliko isplaniraju neke aktivnosti u vezi ove teme da dođu, a mi ćemo ih uvek sa dobrodošlicom dočekati. Deci će ove obuke dosta značiti, s obzirom da su deca sve više sama jer su im roditelji na poslu i da oni samostalno idu u školu, na svoje vanškolske aktivnosti.”

Ovome dodajemo da će biciklistička vožnja do Staparske banje, koja je zbog loših vremenskih uslova i kiše odložena prošlog vikenda biti održana u subotu 25. septembra. Mogu učestvovati svi zainteresovani sugrađani, a polazak je planiran u 11 časova sa Gradske plaže.