Šesti “Kikini dani”

iconAktuelno

March 17, 2019

Televizijski prilog „Igre za decu sa autizmom “ Natalije Vidić iz  užičkog dopisništva RTS-a  ovogodišnji je pobednik  četvrtog novinarskog konkursa  „Cvet jednakosti“. Na tradicionalnom litetarnom konkursu koji je od ove godine proširen na čitav Zlatiborski okrug najbolji rad napisao je Nikole Milovanovića iz Užičke gimnazije. Oba konkursa sprovelo je Udruženje distrofičara iz Užica u okviru obeležavanja „Kikinih dana“. Nagrade “  Cvet jednakosti „biće uručene 18.marta u Gradskom kulturnom centru od 18 časova.

Posebna nagrada za unapređenje položaja i stvaranje izjednačenih uslova za život osoba sa invaliditetom u Užicu pripala je Ljiljani Jovanović, iz Gradske uprave za društvene delatnosti.

Biljana Grujičić, predsednica žirija za literarni konkurs je istakla da se prilikom odlučivanja žiri odlučio za radove koji  afirmišu aktivizam osoba sa invaliditetom, osvetljavju nove teme, pomeraju granice i podstiču pozitivne promene.

Ona je dodala da teme literarnog konkursa “ To što smo mi drugačiji,Vas čini drugačijim“ i „Pogledaj me očima deteta „upućuju na položaj osoba sa invaliditetom i njihovu integraciju u širu društvenu zajednicu. Svi pristigli radovi na izuzetno poetski način donose emociju vezanu za položaj osoba sa invaliditetom“, zaključila je Grujičićka..

Obrazlažući pobednički rad, ona je rekla da je Nikola Milovanović pokazao zavidnu pismenost, literarnost, ali i empatiju prema osobama sa invaliditetom.

 

Novinarski konkurs u okviru “Kikinih dana” organizuje se četvrti put a ove godine stigao je najveći broj radova, 21, od čega čak 17 priloga su radile novinarke.

„U proteklim godinama napravljen je pomak u izveštavanju o ovim temama.Radovi ističu kvalitet osoba sa invaliditetom,a u svega nekoliko priča akcenat je na invaliditetu“, rekla je članica žirija za novinarski konkurs Biljana Kuzmanović.

Sveukupni pobednik je prilog koji je emitovan u emisiji Ovo je Srbija na RTS-u, 24. januara 2018. godine.  Priča  novinarke, dopisništva iz Užica Natalije Vidić je o ocu koji  zbog govorno jezičkih problema svog deteta nije klonuo duhom, već je svoje znanje iskoristio da napravi igrice koje će biti od koristi ne samo njegovom, nego i drsreugoj deci koja se bore sa sličnim problemima, podstiče pozitivne promene i inspiracija je svima.  Ariljac Milan Popović autor je sajta „Razvojne igrice – učimo reči“, koji je za protekle tri godine posetilo više od 70.000 ljudi iz celog sveta. Ono što je Milan uradio našlo je konkretnu primenu i pomoglo deci sa teškoćama  u razvoju da lakše savladu „prepreke“. Ohrabruje činjenica da se Milan i dalje bori da pronadje način za  brže napredovanje dece sa autizmom, pokušavajući da izradi aplikaciju koja će pomoću komunikatora govoriti umesto njih.

U konkurenciji radijskih priloga najbolje je ocenjena priča o radionicama za osobe obolele od multiple skleroze iz Vranja, novinarke Marije Stanković (RTV Vranje).

O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji – Iz licnog iskustva – Marijana Čanak, najbolja  je priča objavljena na Internetu, konkretno na Portalu o invalidnosti, dok je Jelena Jorgačević Kisić, u nedeljniku Vreme publikovala tekst pod nazivom “Neljudsko igranje, ljudskim životima”. Ova priča govori  da je posle 14 godina prekinuto pružanje usluge stanovanja uz podršku, za osobe sa intelektualnim poteškoćama u Beogradu.

Čedomir Cicović, PR Uduženja dristrofičara je podsetio da je upravo Kika bila osoba koja se konstantno borila za drugačiju sliku osoba sa invaliditetom i održivost socijalnih usluga koje pokreću zbog čega je zadatak aktivista da slede njene vizije.

„Nikako ne smemo dopustiti da slika osoba sa invaliditetom bude stvar popularnosti i rejtinga, naročito zbog činjenice da živimo u vremenu kada je patetika popularna i kada se na njoj dobro zarađuje. I upravo naš zadatak je da i  kroz ovaj konkurs menjamo percepciju medija o osobama sa invaliditetom čime ćemo potvrditi i Tijanina razmišljanja koja su bila revolucionarna u vreme kada je ona bila PR Uduženja“,naglasio je Cicović.

Inače, manifestacija „Kikini dani “ ustanovljena  je 2014. godine u znak sećanja na rano preminulu Tijanu Petrović Kiku, aktivistkinju Udruženja distrofičara  Zlatiborskog okruga koja je bila pokretač brojnih aktivnosti udruženja.  Od ustanovljenja manifestacija se svake godine održava 18.marta na dan Kikinog rođenja.

Članovi litetarnog žirija- predsednica Biljana Grujičić (profesorka Gimnazije u Užicu), članovi Dragica Cvijović (novinarka) i Boris Kojadinović, pesnik.

Novinarski žiri- predsednica Zorica Savić (Glas Zapadne Srbije), Sonja Urošević (portal Megafon) i Biljana Kuzmanović (Užička republika press).