Ukinuto vanredno stanje, vanredne mere i dalje na snazi

iconAktuelno

May 6, 2020

Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa. To znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe, stariji mogu napolje, od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke. To ipak ne znači da se ukidaju i sve vanredne mere koje su donete zbog epidemije koronavirusa. Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Na snazi zabrana kretanja do 5 ujutru.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.