Nemanja Vidić i Ana Manojlović (RTS)dobitnici Cveta jednakosti

21. Mart 2016
Nemanja Vidić i Ana Manojlović (RTS)dobitnici Cveta jednakosti

Novinari bi trebalo više da se bave osobama sa invaliditetom jer će ih na taj način učiniti vidljivima svima nama, poručila prva apsolutna pobednica novinarskog konkursa koje je organizovalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga. Cvet jednakosti za Nemanju Vidića, simbolična zahvalnost članova Udruženja za pomoć i podršku koju proslavljeni fudbaler pruža. 

U okviru manifestacije „Kikini dani“ oživljena su sećanja na Tijanu Kiku Petrović, PR-a Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, koja je verom, voljom i neiscrpnom energijom osnažila veliki broj osoba sa invaliditetom. Uz bogat program u kome su i osobe sa invaliditetom pokazale svoje talente i stvaralaštvo  po treći put su dodeljene i nagrade najboljim srednjoškolcima autorima literarnih radova.

Predsednica žirija profesorka Biljana Grujičić istakla je da je ove godine stigao najveći broj radova  učenika svih užičkih srednjih škola. Žiri koji je ocenjivao literarnost ali i integraciju osoba sa invaliditetom u sistem, za najbolji rad odabrao je rad pod nazivom  “ Lepota različitosti” Milene Čantrak, učenice Medicinske škole.

 

Druga nagrada pripala je Nikoli Milovanoviću, učeniku Gimnazije za tekst “Lepota raznolikosti”, dok je Vukašin Sretenović iz Tehničke škole za tekst “Pod suncem jednaki” trećenagrađeni. Pobednici literarnog konkursa nagrađeni su sa po šest, četiri i dve hiljade dinara.

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga po prvi put u okviru Kikinih dana dodelilo je i nagrade za novinare. Na jedinstveni novinarski konkurs koji se bavi osobama sa invaliditetom a koji je trajao od 11. decembra 2015. do 18. februara 2016. godine  stiglo je 19 radova od 16 autora. Podjednak broj u kategoriji televizijskih priloga i tekstova objavljenih na internet portalima po šest. U kategoriji štampe na konkurs je stiglo 5 tekstova, a žiri je preslušao i dva radijska priloga. Članovi žirija Nenad Kovačević, dopisnik lista “Danas”, Jelena Božović, dopisnica RTS-a i Biljana Kuzmanović, urednica portala www.uzickarepublikapress.rs, iznenađeni su brojem radova pristiglih na konkurs. Svi radovi su zadovoljili  kriterijume profesionalnosti, objektivnosti, inkluzivnosti i prikaza socijalnog modela.

Za najbolji prilog objavljen na internetu nagrada je pripala Milanki Lani Nikolić koja je rad „Nisam vaš heroj sa hendikepom“ objavila 18. septembra 2015. na portalu www.pasaz.rs. Autorka je istakla da joj je drago što će ono što je napisala sada malo više odjeknuti. Naglasila je da „postoje ljudi koji ćute i koji ne znaju kako da kažu ovo što ja pričam tako da je taj članak zapravo glas svih nas“.

 

Za najbolji prilog emitovan na radiju jednoglasno je izabran prilog o taktilnoj izložbi za osobe sa oštećenim vidom. Uradila ga je Mirjana Damjanović- Vučković, a emitovan je 10. februara 2015. godine na prvom programu Radija Novi Sad.

Najbolji prilog emitovan na televiziji 12. februara 2015. uradila je Ana Manojlović. Prilog novinarke Radio televizije Srbije emitovan je 12. februara 2015. godine u okviru magazina Oko.

 

Ana Manojlović je na osnovu odluke žirija i apsolutna pobednica prvog novinarskog konkursa i njoj je pripala plava statueta „Cvet jednakosti“. Ana kaže da se kroz ovakve priče i kroz odnos društva prema manjinskim grupama zapravo vidi odnos celokupnog društva prema svakom pojedincu.  Smatra da bi novinari trebalo više da se bave osobama sa invaliditetom jer će ih na taj način učiniti vidljivima svima nama.

Specijalno priznanje „Cvet jednakosti“koje se svake godine dodeljuje pojedincu koji doprinosi radu Udruženja čime se u znatnoj meri unapređuje položaj osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici, pripalo je proslavljenom fudbaleru, Nemanji Vidiću.

 

Njegov lični zahtev da pomoć i podrška Udruženju budu bez ikakve pompe i medijski eksponirani, priznanju koje je primila Nemanjina majka, Zora Vidić, daju posebnu težinu i simboličan je znak iskrene zahvalnosti članova udruženja.