Apel građanima Užica da smanje upotrebu uglja

Autor: uzickarepublikapress.rs/vazduh.info
03. Decembar 2020
Apel građanima Užica da smanje upotrebu uglja

Grad Užice uputio je apel građanima da zbog čestih i naglih promena temperature poslednjih dana i povećanog nivoa  aerozagađenja u našem gradu da pokažu odgovornost i  doprinesu  poboljšanju kvaliteta vazduha.  “Ukoliko postoji mogućnost, bilo bi dobro  da građani koji  se greju na ugalj u ovom periodu koriste neki drugi vid ogreva. Neophodno je pravilno odlagati pepeo, a upotrebu motornih vozila svesti na minimum.

S obzirom na najavljene klimatske  i temperaturne uslove, ukoliko ne budemo poštovali preporučene mere i ponašali se odgovorno, stanje kvaliteta vazduha može se pogoršavati u narednom periodu.

Zbog trenutne situacije svim rizičnim grupama se ne preporučuje boravak na otvorenom”, navodi se u saopštenju Grada Užica upućenom medijima.

Ovome dodajemo da su prema informacijama dostupnim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine na osnovu podataka objedinjenog prikaza automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji, na mernom mestu u Užicu danas u podne parametri kvaliteta vazduha beležili ogromna prekoračenja.

PM10 čestice dostigle su 191.73 µg/m³, a PM 2,5 187.75  µg/m³. Sličnu situaciju zabeležili su juče i uređaji Zavoda za javno zdravlje Užice na mernom mestu kod Narodnog pozorišta.

 

PM 10 i PM 2,5 čestice 

Treba istaći da su PM 10 one čestice koje škode ljudskoj populaciji, a vidljivi primeri ovih čestica su prašina i dim. Prema preporukama Evropske komisije, koncentracije PM10 tokom 24 sata ne bi trebalo da prelaze 50 µg/m³, a na nivou jedne kalendarske godine 40 µg/m³.

Mogući zdravstveni efekti prekomerne izloženosti PM10 česticama su kratak dah, asmatičari doživljavaju sužavanje dušnika, iritacija očiju, nosa i grla, ali i prekomerno kašljanje i pojava zviždanja u plućima, umanjena je plućna i srčana funkcija, asmatični napadi, kancer kao i prevremeni porođaji i smrtni ishodi.

PM2,5  čestice su toliko male da mogu biti viđene samo mikroskopom, zbog čega se nazivaju finim česticama.

Inače, prema Članu 19 iz Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha (“Sl. gl. RS”, broj 11/10, 75/10 i 63/13) Republike Srbije, u 2020. godini granična vrednost izloženosti za suspendovane čestice PM2.5 iznosi 25 µg/m3, dok tolerantna vrednost iznosi 30 µg/m3 u toku kalendarske godine.

Fine čestice dolaze iz strujnih postrojenja, toplana, individualnih ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motornih vozila, aviona, ali i gorenja drveta, šumskih požara, paljenja njiva, kao i od vulkanskih erupcija i peščane oluje.

Pošto su mnogo male i samim tim lagane, fine čestice duže ostaju u vazduhu pa su  povećane šanse da ljudi ili životinje udahne ove čestice. Zbog svoje male veličine  čestice su sposobne da prođu nos i grlo, da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Pojedina istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Fine čestice su takođe poznate po sposobnosti da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.