ASMR- kao psihološka intervencija

Autor: Aleksandar Novaković Diplomirani psiholog, psihoterapeut u superviziji/doktok.rs
03. Jun 2023
ASMR- kao psihološka intervencija

ASMR (ili Autonomous sensory meridian response), dakle autonomna senzorna (čulna) meridijanska reakcija, odnosno njegova stimulacija, je relativno nov fenomen koji je zaludeo internet fanatike-alternativce u potrazi za opuštanjem, čulnim senzacijama, a posebno osobe koje na bilo koji način pokušavaju da se oslobode stresa, prvenstveno nesanice.

ASMR reakcija jeste prijatna, opuštajuća senzacija slična blagoj euforiji (na fiziološkom planu se najčešće doživljava kao blago peckanje u predelu vrata i/ili kičme). Na prestižnom sajtu PubMed koji objavljuje naučne radove, pojavio se jedan koji, može se reći, pruža optimističku sliku kada je ASMR stimulacija u pitanju (istraživanje se konkretno bavilo ispitivanjem povezanosti ASMR stimulacije sa nesanicom i depresijom). Rad, na engleskom jeziku, možete pronaći na linku.

Ono što je, do sada, o ovom fenomenu jasno jeste to da se može izazvati kod pojedinih osoba, dok su neki “imuni” na ovaj vid stimulacije.

Jedno drugo istraživanje pokazalo je da oni osetljivi, responzivni na ASMR stimulaciju, pokazuju izvesne fiziološke promene (usporen rad srca, veću provodljivost kože), za razliku od ispitanika koji na istu nemaju (subjektivnu) reakciju. Ovaj rad možete pročitati na linku.

Inače, YouTube je preplavljen video zapisima koji nastoje da izazovu ASMR putem audio i vizuelnih stimulacija. U pitanju su krajnje neobične slike i zvuci (recimo kuckanje, grebanje, trljanje, pucketanje i slično).

Lično sam, budući radoznalog duha, isprobao neke od YouTube zapisa koji se ovom “novotarijom” bave. Recimo da nisam bio bez reakcije. Naime, nakon dvadesetak minuta osetio sam blago opuštanje i pospanost. Svakako, ovo je polje nedovoljno istraženo i ne mogu se pružiti precizni i nedvosmisleni zaključci. Ispod ovog članka naći ćete link ka YouTube zapisu koji sam isprobao. Isti traje preko 50 minuta! Naravno, nije neophodno da ga odslušate/odgledate do kraja (svakako nećete ako vas pre toga uspava). Inače je preporuka da se video sluša i gleda, po mogućnosti sa slušalicama (mada to nije neophodno). Ako ga samo budete slušali, za neke to može biti dovoljno da izazove reakciju.

Kao i kod svake nove pojave, mišljenja i reakcije su podeljeni. I tako, dok čekamo da nam nauka nešto više otkrije o ASMR-u, možete, eksperimenta radi, i sami istražiti ovo polje. Ne treba napominjati poznatu frazu da ovo nije nikakva zamena za medicinsku intervenciju i da se može koristiti isključivo u “rekreativne” svrhe. Takođe, ne preporučuje se kod osoba sa epilepsijom.

Youtube link.

Ukoliko želite da razgovarate sa stručnjakom, DokTok psiholozi i psihoterapeuti su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija—doktok.rs