Besplatno merenje šećera na trgu u Užicu

19. Novembar 2022
Besplatno merenje šećera na trgu u Užicu

Povodom novembra, meseca borbe protiv dijabetesa, 21. novembra u Užicu, na Trgu Partizana, od 9 do 16 časova, biće postavljenja „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“. Svi građani će u ordinaciji moći besplatno da izmere svoj nivo šećera u krvi i obave konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

Građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa.

Užice je jedan od 15 gradova u Srbiji, u kojima se sprovodi ovaj projekat sa ciljem skretanje pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa, jer se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste ove bolesti.

Projekat se realizuje uz podršku lokalne samouprave i Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

Nakon Užica, pokretna ordinacija nastavlja svoj put u  Kraljevo, Kruševac, Vranje, Smederevo, Pančevo, Sombor, Odžake , Vrbas i Srbobran.

Fotografije—Bojan Durutović PHARMA MAAC