“I bi svetlost” u Crkvi Svetog Đorđa

Autor: uzice.rs
22. April 2023
“I bi svetlost” u Crkvi Svetog Đorđa

U organizaciji Grada Užica, Crkve Svetog Đorđa i Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”, a u susret programu “Prestonica kulture Srbije 2024. godine” održan je Vaskršnji koncert pod nazivom “I bi svetlost”. Publici su se predstavili horovi “Mlađani građani”, dečiji hor pri crkvi Svetog Đorđa, Etno-grupa “Đurđevak” i Pevačko društvo “Zlatiborska vila”. Učesnike koncerta i sve prisutne u Crkvi Svetog Đorđa pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Svetlošću vere i zajedništva obasjan je ovaj prostor ali i naš grad koji će naredne 2024. godine biti nacionalna prestonica kulture, a Crkva Svetog Đorđa u kojoj se nalazimo obeležiće 180 godina postojanja. Ponosni na veliki jubilej i titulu koja nam je pripala, okupili smo se ovde i da se prisetimo najviših vrednosti hrišćanstva i da svi zajedno slavimo život i nove početke. U ovom zemaljskom životu težnje i namere treba da nam budu iste. Gajeći klicu dobra u sebi pomažimo drugima i verujmo u svetlost koja uvek dolazi”, poručila je gradonačelnica.

Protojerej Vladimir Dukanac je obraćajući se prisutnima rekao da se koncert održava u svetom hramu sa nameo da se objedini uloga crkve i molitveno pojanje.

“Misija svete crkve je upravo u tome da se sjedini sa Hristom. Da čovek živi dušom Hristovom, da kao ličnost čovekova bude ličnost Hristovom tj da u čoveku ne živi samo čovek već Hristos. Molitva kao pojanje, kao pesma stara je reč koliko i sama vera, koliko i samo čovečanstvo. Večeras vaskršnjim koncertom objedinjujemo i ulogu naše svete crkve i molitveno pojanje”, naveo je Dukanac.

Vaskršnji koncert još jedan je u nizu događaja koji se organizju u susret 2024. godini u kojoj će Grad Užice pokazati, zašto je kao drugi grad u Srbiji, izabran za Prestonicu kulture Srbije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs