Biblioteka u Krivoj Reci u znak sećanja na prerano stradalu ćerku

15. Septembar 2019
Biblioteka u Krivoj Reci u znak sećanja na prerano stradalu ćerku

U zaseoku Zlatići u Krivoj Reci otvorena je biblioteka „Vanja“ koju je osnovao pukovnik u penziji, Milisav Zlatić, inače rodom iz ovog sela. Biblioteka „Vanja“ nije samo dom u kojem stanuje mnoštvo knjiga, u kojem se susreću čitaoci sa sjajnim naslovima, gde će se , prema zamisli osnivača, dešavati razne zanimljive radionice na kojima se može naučiti puno toga potrebnog onima koji žive ne samo na selu već i šire, gde će svraćati putnici namernici, pisci za decu i odrasle, gde će se zbog nekih slikovnica naučiti i prva slova.

U biblioteci „Vanja“ živi i sećanje na devojčicu Vladislavu Zlatić koja je u trinaestoj godini, u jednom nesrećnom trenu, nestala sa ove strane duge ostavljajući zemlju lakšu za svoje korake i težu za one koji su je rodili, za one koji su je znali, za sve koji su je voleli, a mnogo ih je bilo. Zbog svega ovoga je ova seoska biblioteka blagoslovena!

U njoj ima preko 15 000 knjiga koje su, da bi bile složene i uvedene po najnovijem bibliotečkom standardu, po nekoliko puta prošle kroz ruke bibliotekarke Mirjane Lopin Drizo koja je inače zaposlena u čajetinskoj biblioteci, a srećnim putem izabrana da u slobodno vreme pomogne u ovoj viziji i misiji pukovnika Zlatića. Rad beše dug, ali ga je cilj opravdavao. Zbog toga na otvaranju ona reče:

„U doba rialitija, u eri mas-medija, u vremenu kada se otvaraju tržni centri, kafane, noćni klubovi, te komercijalne stvari u cilju zarade i ličnog bogaćenja, bila sam fascinirana idejom o formiranju jedne biblioteke  u selu. „

 

 

S početka, kako reče, posumnjala je u ovu ideju, ali su joj svrha i razlog njenog ostvarenja dotakli dušu. A da nije samo  njena duša dotaknuta, govorili su i gosti koji su prisustvovali ovom otvaranje: deca iz OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata i Krive Reke , članovi  dečjeg hora,  nastavnici, predstavnici Narodne biblioteke iz Užica i biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ iz Čajetine, pesnici , predstavnici medija koji su već pisali o ovoj temi, ali i oni koji nisu, predstavnici opštine Čajetina, meštani i mnogi drugi koji su stajali uz roditelje i familiju mlade Vladislave.

I pre nastanka ideje o biblioteci, Milisav Zlatić je unazad 15 godina poklanjao knjige devojčicama, a odnedavno i dečacima koji završavaju četvrti i sedmi razrede; jednu u ime trenutka kada je Vanja dobijala čitalačke nagrade, a drugu u ime sećanja na dan kad je preminula. Kriterijum za dobijanje knjige, kaže pukovnik, je jednostavan: “Odem, na primer, na školsko igralište, kažem: Dobar dan, deco, kako ste? Pitam ih: Ko vam je najbolji drug?  Kažu: Taj i taj, i on dobije knjigu.“

Hor devojčica i dečaka je otvorio i zatvorio ovu malu svečanost. Onako kako i dolikuje. Onako kako bi se, verujemo, dopalo Vanji.