“Bolja energija”- primeri dobrih praksi iz EE i obnovljive energije

Autor: uzice.rs
14. Mart 2022
“Bolja energija”- primeri dobrih praksi iz EE i obnovljive energije

U Užicu je predstavljen projekat “Bolja energija” koji USAID će se realizovati u Srbiji u narednih pet godina. Cilj ovog projekta je da kroz tehničku podršku i ciljane podsticaje korisnicima iz javnog i privatnog sektora, pre svega toplanama i stambenim zajednicama, omogući usvajanje dobrih praksi iz oblasti energetske efikasnosti i upotrebe obnovljive energije.

Projekat u kome će učestvovati i Grad Užice će nastojati da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije. Njegova realizacija podrazumeva analizu tehničkih i finansijskih kapaciteta, izradu plana i podršku sprovođenju poboljšanja u gradskim toplanama i višestambenim zgradama što će značajno unaprediti energetsku efikasnost.

Pored navedenog predviđena je saradnja sa opštinskim i republičkim vlastima kako bi se otklonile prepreke za ulaganja u unapređenja i instalacije koje doprinose energetskoj efikasnosti, izrada modela i sistema podrške ulaganjima u sistemska poboljšanja gradskih toplana, kao i čistija rešenja za grejanje stambenih i drugih zgrada, posebno višespratnih stambenih zgrada.

Projekat će trajati do septembra 2026. godine i trebalo bi da unapredi operativnu efikasnost kompanija za daljinsko grejanje, energetsku efikasnost stambenih zgrada, a adresiraće i prepreke vezano za mikro obnovljivu energiju, naročito odredbe u oblasti neto merenja (dozvole, testiranje, i drugo) kroz regulatorne i zakonodavne reforme. Očekuje se da će se povećati ulaganja privatnog sektora u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju. Najvažniji rezultati biće smanjenje emisije zagađivača vazduha i povećana količina energije proizvedena iz alternativnih energetskih izvora.

Ukupna vrednost projekta “Bolja energija“ koji će biti realizovan u našoj zemlji je 10 miliona dolara, a finansira ga USAID.

Fotografije preuzete sa https://uzice.rs/usaid-ov-projekat-bolja-energija-predstavljen-u-uzicu/