Čajetina- Uče od prvih u svetu da bi postali prvi u Srbiji

Autor: Slavica Panić
20. Septembar 2019
Čajetina- Uče od prvih u svetu da bi postali prvi u Srbiji

Švedska je uspela da otpad koji odlaže na deponije svede na samo 1% od ukupne količine otpada. U saradnji sa švedskim konsultantima i uz pomoć Kraljevine Švedske, opština Čajetina izradila je desetogodišnji Lokalni plan upravljanja otpadom i usvojila ga početkom ove godine. Cilj ove lokalne samouprave jeste da sadašnju količinu komunalnog otpada koju odlaže na deponiju Duboko smanji za dve trećine, da otpad pretvori u izvor prihoda. Ono što je za početak najvažnije jeste učenje. Tokom tri dana u Čajetini su održane edukativne radionice u kojima su učestvovali zaposleni u javnom sektoru kako bi aktivnosti planirane za naredni period sprovodili ispravno i stručno i tako postali uzor stanovništvu i turistima.

Predstavnici lokalne samouprave su uvereni da će u potpunosti uspeti da realizuju Lokalni plan upravljanja otpadom u narednih deset godina, koliki je i vremenski period njegove realizacije. Dobar deo puta su već savladali ali svakako je važno da u projektu učestvuju i građani koji će od iduće godine otpad selektovati na mestu nastanka, u svojim domaćinstvima kojima će biti dodeljene po dve kante, za suvi i mokri otpad. Volja postoji kod građana, turista i vlasnika ugostiteljskih objketa jer je svima u interesu da borave i rade u zdravoj životnoj sredini koja je najveći potencijal zlatiborskog kraja.

“Na tome najviše moraju da rade nosioci javnih funkcija, imaju zadatak da edukuju stanovništvo o planiranim koracima i značaju njihovog sprovođenja. Oni koji to ne mogu, nemeju šta da rade u lokalnoj samoupravi. Moraju se uključiti i investitori i izvođači radova koji se trenutno i ne odnose sa dužnim poštovanjem prema komšijama i turistima. Odlučili smo da promenimo svest i način ponašanja naših građana i radnika javnih preduzeća. Izgradnjom reciklažnog dvorišta izmenićemo način odlaganja čvrstog otpada. Smeće je problem u Srbiji a mi želimo da ono ne bude problem već novac. U prvom periodu sprovodiće se edukacija i preventivne mere koje će kasnije morati da prerastu i u kaznene”, kaže predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Da je kaznena politika u nekom trenutku neminovna, potvrdili su i švedski konsultanti. Kada se projekat sprovede u realizaciju on mora da ostane održiv a to mora da se sprovede kroz sistem koji sankcioniše one koji se ne pridržavaju donetih pravila.

 

“Neće biti lako ali nije nemoguće. Već je dosta rada uloženo i dalji koraci su u potpunosti usklađeni. Naše iskustvo je da je važno imati plan, strategiju, medijsku podršku i pravilno informisanje građana ali bez kaznene politike ništa ne može trajati. Ne vidimo ni jednu prepreku da plan ne uspe i mislimo da je mnogo veća šansa da uspe ovde nego u bilo kom drugom mestu u Srbiji”, rekao je u Čajetini švedski konsultant Per Olof Halberg.

Komunalno javno preduzeće Zlatibor jedan je od glavnih nosilaca Lokalnog plana upravljanja otpadom. Sa aktivnostima su krenuli još pre nekoliko godina a ozbiljno se radi na ojačanju kadrovskih i tehničkih uslova koje plan predviđa.

Troškovi lokalne samouprave u trenutnim uslovima odlaganja otpada u Regionalnu deponiju Duboko su veliki, na godišnjem nivou 19 miliona dinara, koliko košta deponovanje 7,5 hiljada tona otpada.

“Naš cilj koji projekat i predviđa jeste smanjenje otpada koji se odlaže u Duboko za dve trećine. To je nepotreban trošak koji ćemo smanjiti za 12 miliona dinara koje možemo uložiti u značajne investicije koje će unaprediti kvalitet života naših građana. Mislim da smo na dobrom putu a bez truda i rada ništa neće ići lako. Informisanost građana a pre svega zaposlenih u javnim preduzećima je od presudnog značaja. Kada smo krenuli u ovaj projekat ni mi nismo imali dovoljno informacija ali zahvaljujući dobroj saradnji sa švedskim konsultantima, čija je zemlja u ovoj oblasti najbolja, naučili smo da je i na našoj teritoriji moguće sprovesti mere koje nisu ni teške ni komplikovane a nude velike rezultate”, ističe direktor KJP Zlatibor, Srđan Pantović.

Posebna pažnja ove trodnevne edukacije posvećena je fizičkim radnicima KJP Zlatibor koji rade direktno na terenu.

“Ideja je da svaki radnik prođe obuku i bude upoznat sa planovima koji će se već sledeće godine primenjivati. Nakon ovih radionica u planu su nove na kojima će švedski konsultanti  raditi sa manjim fokus grupama  kao što su samo vozači, čistači, inspekcijski radnici i svi drugi koji u procesu realizacije projekta učestvuju”, rekla nam je rukovodilac Komunalne službe u KJP Zlatibor, Vera Blagojević.

Čajetina je ozbiljna u nameri da za nekoliko godina postane prva ekološka opština u Srbiji. Taj status podrazumeva selektovan i većim delom upotrebljiv otpad, prečišćene otpadne vode, zdravu životnu sredinu u kojoj će se proizvoditi zdrava hrana i disati čist planinski vazduh. To i jesu osnovni razlozi zbog kojih turisti iz celog sveta u sve većem broju dolaze na Zlatibor.