Četiri decenije užičke neonatologije

12. Maj 2019
Četiri decenije užičke neonatologije

Programom koji je posvećen osnivaču odeljenju prim.dr Dragomiru Vuksanoviću, svim lekarima i sestrama koji su stručnošću i predanošću brinuli o novorođenoj deci, obeleženo je 40 godina rada Odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice. Povodom značajnog jubileja održan je i naučni skup lekara o zbrinjavanju novorođenčadi i značajnim temama koje prate ovu oblast.

Na skupu je istaknuto da je dr Drago Vuksanović bio čovek vizije i energije, koji je verovao u stručnost i požrtvovanost ljudi sa kojima je radio i da je to razlog rezultata koje su postigli  ostavljajući vredne putokaze onima koji ih slede.

Ova proslava posvećena je prvim doktorima i sestrama koji su napravili odeljenje koje danas ima sedam lekara i 23 medicinske sestre. Na ovom odeljenju zbrinjavamo decu rođenu preko 32 nedelje i 1500 grama, a ispod ovih normativa šaljemo ih dalje u tercijarne centre, istakla je dr Nataša Đurković, načelnik odeljenja neonatologije.

Ona je izrazila očekivanja da će zaposleni na odeljenju neonatologije u budućnosti raditi više i bolje, naglašavajući težnju da čuvaju sećanje na učitelje koji su postavili temelje ove službe sa ambicijom da i dalje postižu dobre rezultate, jer je briga o potomstvu jedan od najvažnijih prioriteta društva.

Dr Slavka Gligorović, pedijatar neonatolog u penziji i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i Kragujevcu podsetila je na raniji period i značaj otvaranja ovog odseka za zdravu i ugroženu novorođenčad kao i prevremeno rođenu decu, podsećajući da je dr Vuksanović veliku smrtnost novorođenčadi uspeo je sredinom 80-tih godina da svede na prosečni nivo ovoga kraja što je izuzetno značajno.

Na naučnom skupu stručna izlaganja imali su i  su prim.dr sci med Tatjana Nikolić, doc.dr Jelena Martić, dr Milena Vasiljević, prof.dr Slobodan Spasojevič i dr Nataša Đurković.

Inače, odeljenje neonatologije ima dva odseka, a to su odsek intenzivne terapije i nege ugroženog i nedonesenog novorođenčeta i odsek fiziologije u okviru kojeg je Baby friendly hospital.

 Treba istaći da prostor intenzivne nege raspolaže sa 24 inkubatora. U okviru ovog odseka godišnje bude zbrinuto oko 300 ugroženih novorođenčadi iz užičkog porodilišta, i oko 100 iz porodilišta Priboj, Prijepolje, Sjenica. Savremenim transportnim vozilom (inkubator sa respiratorom i aspiratorom), 24h svih 365 dana u godini obavlja se transport ka sebi i od sebe ugroženih i nedonesenih novorođenčati, a transport obavlja eedukovan medicinski tim.

Odsek fiziologije ima dva prostora: boks u kome borave zdrava novorođenčad iz carskih rezova u prva 24 sata i BFH, gde je novorođenče smešteno uz svoju majku. Godišnje se u ovom odseku neguje oko 1400 novorođenčadi. Dužina boravka novorođenčadi iz normalnog porođaja je 72 sata, iz carskih rezova 6 dana.