Četiri koncerta za 40 godina postojanja

17. Maj 2017
Četiri koncerta za 40 godina postojanja

Koncertima učenika, nastavnika, bivših učenika i koncertom pijanistkinje Natalije Mladenović, biće obeleženo 40 godina osnovnog muzičkog obrazovanja u Užicu, u školi koja poslednjih 10 godina nosi ime dobrotvora Vojislava Lala Stefanovića.

 

Osnovnu i srednju školu trenutno pohađaju 523 učenika koji beleže značajne rezultate na školskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Samo u ovoj školskoj godini doneli su čak 67 nagrada.

Sa poslednjeg takmičenja muzičko- baletskih škola Srbije koje je prethodnog vikenda održano u Zrenjaninu četiri učenika vratila su se sa pet nagrada. Po ostvarenom rezultatu  škola je kotirana kao 18 u Srbiji među 76 škola specijalizovnih muzičko-baletskih.

 

Solisti su uzeli četiri prve i jednu drugu nagradu što je u poenima 94,35 od mogućih 100. Takmičili su se Iva Jarakovic (flauta) u klasi profesorke Aleksandre Golubović, zatim Anastasija Tomić (violina)u klasi Vere Bukvić, Vasilije Vuković (gitara) u klasi Nevene Antić i Bogdan Čančarević (harmonika) u klasi Stevana Krstića.

Na istom takmičenju nastupio je i kamerni sastav duo flauta Iva Jaraković i Anđela Bajić u klasi Katarine Petrović koje su sa 97 bodova osvojile prvu nagradu.

 

Pored ovih škola u kojoj su angažovana 73 nastavnika i u kojoj nastava traje šest dana sedmično organizuje i školska takmičenja na kojima učestvuje veliki broj učenika matične škole, ali i dece iz Priboja, Prijepolje, Nove Varoši, a dolaze i učenici iz Čačka, kaže Biljana Bakić, nastavnica solfedja. Kao primere organizovanih školskih takmičenja ona navodi drugo školsko takmičenje gudača, prvo školsko takmičenje iz klavira i solfeđa.

Bakićeva navodi da su u osnovnoj muzičkoj školi učenici raspoređeni na 12 odseka i to klavir, harmonika, gitara, violina, viola, violončelo, kontrabas, klarinet, flauta, saksofon, truba i solo pevanje, dok srednjoškolci pohađaju instrumentalni i teoretski odsek.

Da je Užice grad muzički nadarenih govori i sve veće interesovanju za upis u muzičku školu. Uvek imamo više prijavljenih od slobodnih mesta, a nakon prijemnih ispita zaista najbolji upisuju muzičku školu, s ponosom naglašava Nebojša Đuričić, direktor muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”.

Zbog kvaliteta rada sa učenicima veliko je interesovanje i za otvaranje izdvojenih odeljenja kako od pre tri godine imamo u Požegi gde je trenutno 99 đaka. Plan je da u narednom periodu izađemo u susret zaintresovanima u Čajetini, Bajinoj Bašti i na Zlatiboru i tu formiramo odeljenja kaže Đuričić.

Pored uspeha koji naši učenici beleže ponosni smo i na činjenicu da svi oni koji su dalje hteli da se školuju bez problema su upisivale akademije.

U godini kada će u školi obeležiti i 10 godina rada srednje muzičke s ponosom ističu da im se kao profesori, u školu vratilo pet učenika koji su u prve dve generacije završili srednju muzičku.