Civilni narodni heroji

14. Jun 2016
Civilni narodni heroji

Prijem za dobrovoljne davaoce krvi i Službe za transfuziju krvi opšte bolnice iz Užica prilika je da se poradi na promociji davalaštva krvi za zdravstvene ustanove kako bi se spasli životi ugroženima, istakao gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.  Sam čin davanja traje od pet do osam minuta.

Mirjana Blagojević, dokaz je da se upornost i u davalaštvu višestruko isplati. Zbog niskog pritiska i pored jake želje da bude davalac nije prolazila lekarske preglede. Prvi put to je učinila sa 42 godine života vođena parolom, što meni ne škodi drugom mnogo pomaže.

Milivoje Grbić prvi put krv je dao sa 19 godina, a do sada je to učinio ukupno 87 puta. Uvideo sam da je bolje davati, nego primati krv i zato je moj savet mladima da se odluče na taj korak. Dosta puta sam bio u prilici da pomognem u baš teškim situacijama, ali svaki put kada sam dao krv ponosan sam jer znam da je to nekome pomoglo, naglašava Milivoje Grbić.

Radmila Smiljanić, u ime Službe za transfuziju užičke bolnice zahvalila se davaocima nazvavši ih narodnim herojima, jer bolesnima produžavaju život. Ističe da sa davaocima radi 35 godina i da su joj upravo oni u znatnoj meri pomogli da i lično bude bolji čovek.

Užička transfuzija trenutno raspolaže sa 300 jedinica krvi i to je količina koja zadovoljava svakodnevne potrebe. Nijedan građanin ne zna kada će mu zatrebati krv i zato svako ko je zdrav i oseća se dobro treba da da krv i uđe u red humanih ljudi, tvrdi ona.

Grad Užice finansijski u skladu s mogućnostima pomaže rad nekoliko udruženja davalaca koje funkcionišu u gradu, dodao je Petković, priznajući da je i lično pet- šest puta dao krv, ali da to nije bio u prilici da učini kada je organizovana akcija davalaštva u Gradskoj kući jer je bio pod antibiotskom terapijom. Obećava da će akcija biti ponovo organizovana i da će se sa zadovoljstvom uključiti.

Svetski dan davalaštva koji se obeležava 14. juna posvećen je podizanju nivoa svesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i potrebi da se obezbedi kontinuirano snabdevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbedne krvi.

Transfuzija krvi je neophodna podrška složenim medicinskim i hirurškim procedurama, a od vitalnog značaja je u zbrinjavanja trauma, akušerstvu i perinatalnoj nezi.Transfuzijom krvi spasavaju se milioni života svake godine, poboljšava se kvalitet života i produžava životni vek pacijentima koji boluju od najtežih oboljenja.

Inače, Nacionalna Strategija obezbeđivanja adekvatnih količina bezbedne krvi i produkata od krvi u Republici Srbiji definisala je potrebe za davanjem krvi koje bi zadovoljile trenutni nivo razvijenosti zdravstvenog sistema Srbije kao 40 davanja na 1.000 stanovnika, odnosno, 4% davanja u toku godine. U apsolutnom iznosu godišnji plan prikupljanja krvi iznosi oko 299.000 davanja krvi.

Podsećamo, krv mogu da daju zdrave osobe, stare od 18 do 65 godina, muškarci u intervalima od 12 nedelja, a žene u intervalima od 16 nedelja. Pre davanja krvi davalac popunjava upitnik, podvrgava se lekarskom pregledu i kontroliše mu se vrednost hemoglobina.Sam čin davanja traje od pet do osam minuta.

Treba istaći da se najveći procenat davalaštva u zemljama Evropske unije beleži u Danskoj 8%, slede Francuska, Škotska i Holandija sa 6%. U zemljama u okruženju najveći procenat davalaca je u Sloveniji i Mađarskoj 4,5%, zatim u Hrvatskoj 3,6%.