Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu obeležila slavu

Autor: uzice.rs
14. Oktobar 2021
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu obeležila slavu

U prisustvu sveštenstva, velikog broja vernika i predstavnika gradskog rukovodstva Crkva pokrova presvete Bogorodice u Krčagovu obeležila je slavu. “Danas je veliki dan u celoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a posebno u ovom hramu koji obeležava svoju  slavu Pokrov Presvete Bogorodice”, istakao je arhijerejski namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić. Po njegovim rečima Mesna zajednica Krčagovo jedna je od najvećih mesnih zajednica i kao takva zaslužuje da ima svoj hram.

“Vernici ovog dela grada su do sada dolazili u hram Svetog Đorđa ili Svetog Marka na Svetu liturgiju ili da obave svoje verske potrebe. Od Vaskrsa ove godine ovde se obavljaju redovna Bogosluženja, tri sveštenika su svakog dana ovde na jutarnjoj, večernjoj službi, nedeljom i praznicima služe Svetu liturgiju. Oni parohijski pripadaju Krčagovu, tako da smo prilikom formiranja parohija formirali tri parohije koje će pripadati ovom hramu i sveštenici tih parohija će ovde služiti. Ove godine urađeno je dosta građevinskih radova, narednih dana radiće se podovi, nakon čega postavljamo Ikonostas i ulazimo u završnu fazu izgradnje ovoga hrama”.

Grad Užice je donirao parcelu na kojoj je crkva izgrađena i pružio podršku u izradi projektno tehničke dokumentacije i urbanističkog projekta, nakon čega su izdvojena i značajna sredstva za njenu izgradnju.

“Svake godine infrastrukturno i finansijski pomažemo realizaciju i pokušaćemo u narednih par godina završimo kompletno radove ne crkvi. Ove godine smo uradili izgradnju vodovodne i kanalizacione linije. Planirani su građevinski, zemljani radovi za nasipanje pristupnog puta, urađeno je kompletno podno grejanje, očekujemo do kraja godine priključenje i na gas. Trenutno je u pripremi završetak projektne dokumentacije za parohijski dom i planiramo da i u narednom periodu podržimo realizaciju izradnje ovog kompleksa u Krčagovu, kaže Nikola Maksimović direktor JP “Užice razvoj”.

Maksimović podseća i da su u ovoj godini izdvojena su sredstva u iznosu od pet miliona dinara, a rebalansom je opredeljno i dodatnih tri miliona dinara za sve crkve na teritoriji grada Užica.

“Spreman je  projekat za pomoćni objekat Crkve Svetog Đorđa gde se krajem ove godine očekuje početak radova. Pomažemo i radove na Beloj Zemlji gde su pre par nedelja osveštana zvona za crkvu”.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice prvi je sagrađeni hram u Užicu posle 170 godina. Njena gradnja počela je oktobra 2017. godine i sada su u završnoj fazi građevinski radovi.

Fotografije preuzete—www.uzice.rs.