Da li vas preplavljuje praznična euforija?

28. Decembar 2023
Da li vas preplavljuje praznična euforija?

Približavanje novogodišnjih praznika sa sobom nosi povećanu aktivnost velike većine ljudi. Gužve na okićenim gradskim ulicama, u buticima, prodavnicama, restoranima i klubovima su u ovom periodu godine naša realnost.

Spremanje bogate trpeze (koja najčešće prevazilazi realne okvire naših budžeta), kupovina poklona, garderobe nas prosto mami i malo ko ostane imun na “hajp” koji se ovih dana oko nas dešava. Većina nas uživa u tome. Ispraćamo period koji je iza nas, očekujući da će sledeća godina doneti priželjkivane radosti, uspehe, pobede.

Šta ima loše u toj predprazničnoj euforiji? Pa, ništa osim toga što je ona obično zasnovana na nerealnim očekivanjima prema periodu koji je pred nama, kao da će gotovo magijski sve krenuti bolje. Upravo u tome leži zamka. Posle 31.decembra će se malo toga promeniti. Šta više, sve oko nas će ostati isto. Novogodišnji “hajp” se vrlo brzo neminovno pretvara u razočarenje i postprazničnu depresiju, nakon shvatanja da je osvanuo još jedan (običan) dan, da problemi neće biti sami od sebe prevaziđeni i da se sve ponovo vraća na naša pleća.

Ne osećati euforiju pred novogodišnje praznike, ne samo da je u redu, već je zapravo mnogo zdravije stanje. Umesto euforije, zamena kalendara na zidu može da nam posluži kao odličan tajming da se presaberemo, da uvidimo gde smo grešili, a šta smo dobro (u)radili, da okrenemo novi list, da neke stvari počnemo da radimo drugačije, da se oslobodimo loših navika, da budemo bolji prema sebi i drugima i da prihvatimo da se boljitak neće desiti sam od sebe, već zavisi od nas samih.

Umesto prepuštanja novogodišnjem “hajpu”, kraj godine iskoristite kao priliku da odate zahvalnost sebi za sve loše trenutke kroz koje ste prošli u prethodnoj godini, zahvalite ljudima koji su bili uz vas, ali i onima koji nisu bili tu i koji su vas napustili. Zahvalite sebi na uspesima koje ste ostvarili, sumirajte i zaključite šta je ono dobro što biste želeli da zadržite i prenesete u novu godinu, a sa kojim stvarima, osobama i navikama treba raskrstiti kako biste onu sledeću dočekali bolji.

Sreće i zahvalnosti, ljubavi (prema sebi i drugima) i odgovornosti. Bez euforije, molim.😉

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.doktok.rs

Fotografije u tekstu—Pexels.com