“Dajmo krila svakom detetu”

02. Avgust 2019
“Dajmo krila svakom detetu”

Konferencija “DAJMO KRILA SVAKOM DETETU – Porodica, institucije, i zajednica za dobrobit dece predškolskog uzrasta” okupila je oko 200 učesnika, uključujući međunarodne i domaće stručnjake za rani razvoj dece i inkluziju Roma, kao i nevladine organizacije i državne zvaničnike, koji su raspravljali o razvoju u ranom detinjstvu. Naglašeno je da su uključivanje najmlađih uzrasta u kvalitetno rano dečije obrazovanje i socijalne usluge zajamčeno pravo svakog deteta – naravno i romske dece, posebno one koja žive u otežanim uslovima.

Foto–Sanja Knežević

Romi u Evropi još uvek se suočavaju s visokim stepenom diskriminacije, društvene isključensoti i izolacije. Čak 80% Roma žive ispod praga siromaštva svojih zemalja, a svako treće romsko dete uveče odlazi na spavanje gladno bar jednom mesečno. U Srbiji problem nepravilnog razvoja među romskom decom prevazilazi 17%, što je gotovo 3 puta više nego među decom iz opšte populacije (izvor: Svetska zdravstvena organizacija/WHO, 2013.). Zapravo, roditelji Romi se suočavaju sa nepravdom, neodgovarajućim uslovima života, manjkom društvene brige, diskriminacijom, i daleko je verovatnije da će dobiti bebe ispodprosečne težine. Romska deca potom, u svojim najranijim godinama nailaze na raširene predrasude i diskriminaciju.

Foto–Sanja Knežević

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i rezultati inicijative za podršku razvoju i obrazovanju romske dece ranog uzrasta u Srbiji.Konferenciju su organizovali Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, OSF Early Childhood Program, CIP-Centar za interaktivnu pedagodiju, i Obrazovno kulturna zajednica Roma „Romanipen“.

Tokom 2017. i 2018, “Program za decu i porodicu SNAŽNI OD POČETKA – DAM LEN PHAKA” koji je napravio CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju a finansirale Fondacije za otvoreno društvo (Open Society Foundations, OSF), primenjen je u 15 romskih zajednica širom Srbije, u saradnji sa romskim NVO i Obrazovnom kulturnom zajednicom Roma „Romanipen“ (Kragujevac). Program je obuhvatio ukupno 450 porodica s približno 750 dece do 7 godina, s posebnim fokusom na decu od 3 do 5 godina starosti, odnosno pre uključenja u obavezni pripremni školski program.

Međunarodni i domaći istraživači iz Results for Development (R4D, SAD), sa Univerziteta u Beogradu, i Deep Dive (Srbija) procenjivali su učinke ovog programa. Ustanovljeno je da su deca koja su u programu učestvovala, pokazala više nivoe socijalno-emocionalnog razvoja, kao i veću pripremljenost za školu, u odnosu na vršnjake koji nisu bili uključeni u ovaj program; deca učesnici programa  napredovala su više od 7 dodatnih meseci socijalno-emocionalnog razvoja u odnosu na  očekivani razvoj, što je ključno za dobar početak obaveznog obrazovanja. Aleksandar Baucal, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Luk Heinkel iz R4D rekli su: “Ovaj program značajno je doprineo da roditelji u većoj meri koriste pozitivne prakse, da manje kažnjavaju decu i više podstiču njihov razvoj. Evaluacija je pokazala da je program značajno podstakao razvoj dece.“

Tokom prezentacija i diskusija na konferenciji je naglašeno da su obrazovanje u ranom detinjstvu i briga o deci jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv dečijeg siromaštva i društvene isključenosti. Predstavljene studije slučajeva o aktivnostima u predškolskim ustanovama I njihovim efektima, i foto-izložba (preko 40 radova Vladimira Živojinovića i Sanje Knežević) koja će obići još tri grada, sačuvali su suštinu i čaroliju učenja i bezbednih, podsticajnih okruženja uspostavljenih na 15 mesta po Srbiji.

Fondacije za otvoreno društvo (OSF) najavile su nameru da širenje ovog programa, zasnovanog u lokalnim zajednicama, podrže kroz saradnju s predškolskim ustanovama, najpre u 15 sredina u kojima je projekat realizovan. Tokom narednih godina OSF će otvoriti mogućnosti za saradnju sa predškolskim ustanovama na drugim lokacijama, kako bi se dospelo do još većeg broja dece i  porodica iz ranjivih grupa. Ovakav novi, na rezultatima temeljen program roditeljstva, koji su razvili stručnjaci iz Srbije, doprinosi reformama koje u našoj zemlji jačaju usluge za decu ranog uzrasta, za njihovo obrazovanje i sigurnost.

Foto–Sanja Knežević

Sara Klaus, direktorka Programa za rano detinjstvo u Open Society Foundations, izjavila je “Globalno, nacije shvataju da su podržavanje dece iz ranjivih grupa kroz visokokvalitetno inkluzivno obrazovanje i razvoj u ranom detinjstvu, i obrazovni programi jedno od najboljih ulaganja koje zemlja može da napravi.  Srbija je donela hrabru odluku da uloži u programe za rano detinjstvo.

Program “Snažni od početka (Strong from the Start)” prikazao je značajne dobitke u društveno-emotivnom razvoju veoma ranjive dece iz romske nacionalne manjine i nadamo se da može da dopre do sve dece kojoj može koristiti.” Poboljšanje inkluzije i kvaliteta obrazovanja za svu decu u Srbiji, posebno za onu iz neprivilegovanih grupa, trajne su aktivnosti ovog programa i partnera koji ga vode, čime daju svoj doprinos sistemskim naporima i merama iz Strageije za društveno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2015. – 2025, u kojoj su razvoj i edukacija u ranom detinjstvu jedan od prioriteta.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla je da je porodica primarno okruženje deteta, ali da ipak nije dovoljno samo da detetu damo krila, potrebno je da ga naučimo i kako da leti. „To je uloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da omogući svakom detetu – uključujući i romsku decu – da potpuno ostvare svoje mogućnosti.“

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Kvalitetan rani razvoj- ključ celoživotnog napretka” koji je sufinansiran budžetskim sredstvima.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.