Dan opštine Čajetina

28. Jun 2022
Dan opštine Čajetina

U okviru obeležavanja Dana opštine Čajetina u sredu 29. jun u 12.30 časova, biće upriličena svečana dodela opštinskih priznanja (Zahvalnica) učenicima osnovnih škola sa teritorije opštine koji su učestvovali na  republičkim takmičenja i na njima postigli zapažene rezultate.

Velika sala Opštine Čajetina, A. Karađorđevića 34, Čajetina.

Istog dana u 13.30 časova, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović obići će novu fontanu u okviru kružnog toka u naselju Obudojevica na Zlatiboru (preko puta apartmanskog kompleksa Vukadin) koju je donirala porodica Perišić povodom Dana opštine Čajetina. Ovaj projekat je realizovan kao vid saradnje opštine i privrednika.

Četvrtak 30. jun u 17 časova
Svečana sednica Skupštine opštine Čajetina (Dan opštine Čajetina), Kulturni centar na Zlatiboru.

19.00 časova svečana večera restoran “Zlatni bor” (obavezna potvrda prisustva do 28.6. marija_cani@yahoo.com)

21.00 čas puštanje u rad multifunkcionalne fontane na jezeru u centru Zlatibora (obraćanje predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića), zatim koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, Kraljev trg.

Inače, Čajetina je odlukom Ministrastva unutrašnjih poslova u novembru 1930. godine proglašena za varošicu.

Danas Opština Čajetina obuhvata dva veća naselja – Čajetina (sedište opštine i administrativni centar) i Zlatibor (turistički centar) i 19 seoskih mesnih zajednica: Kriva Reka, Mačkat, Golovo, Rudine, Alin Potok, Rošanstvo, Gostilje, Branešci, LJubiš, Tripkova, Šljivovica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, Mušvete, Sirogojno, Jablanica, Trnava i Dautovac.

Po popisu iz 2011. godine opština Čajetina je imala 14.745 stanovnika, od čega oko 3.000 stanovnika živi u naselju Čajetina, oko 2.000 stanovnika u naselju Zlatibor, a ostalo stanovništvo u seoskim mesnim zajednicama.

Najvažnije delatnosti opštine Čajetina su turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, laka industrija u oblasti plastike i metala i drvnoprerađivačka industrija. Turizam je najrazvijenija i najvažnija privredna grana u opštini Čajetina jer se na njenoj teritoriji nalazi najpoznatija i najposećenija turistička destinacija u Srbiji, planina Zlatibor.