Dan pobede u Užicu

08. Maj 2017
Dan pobede u Užicu

Srpsko-ruski klub organizuje proslavu Dana pobede u Užicu, u utorak, 9 .maja, u Gradskom kulturnom centru, u 12 časova, uz prigodan kulturno-umetnički program

U programu učestvuju: Hor Užičke gimnazije, Etno udruženje „Zavičaj“, Marija Maša Kiblickaja, Milena Čantrak, Elena Draškić, Nađa Đoković, Dijana Gagić, Darko Todorović, Lazar Stevanović, Bogdan Kovčić i Ivana Lazarević.

Srpsko-ruski klub će na Dan pobede, u okviru koordinisane akcije koja se sprovodi u Rusiji, Srbiji i 70 zemalja širom sveta pred veliki praznik Dana pobede nad fašizmom, i gostima na proslavi, koja se  organizuje u GKC-u u Užicu deliti Georgijevsku lentu, simbol ovoga praznika.

Georgijevska lenta predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede i obeležje je hrabrosti, viteštva, vrline i pobede.

Georgijevska lenta se vezuje u traku i stavlja na odeću kao znak poštovanja prema vojnicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata i u znak pobede nad fašizmom, ali je tokom vremena postala simbol pobede uopšte.

Uoči obeležavanja Dana Pobede – 9. maja, milioni Rusa nose georgijevsku lentu, izražavajući time svoje poštovanje prema palim herojima. Nose je na reveru, na haljini, na anteni automobila, na dečjim kolicima, na ručkama tašne i uvek sa istim značenjem: „Pamtim i ponosim se!“.

Kroz koordinisanu akciju, više od 20 miliona traka je distribuirano prošle godine.