Dani Učiteljskog fakulteta

17. Mart 2016
Dani Učiteljskog fakulteta

21. marta svečano će biti obeležen Dan Učiteljskog fakulteta u Užicu a ujedno i 40 godina Univerziteta u Kragujevcu. Centralna proslava 21. mart. počeće u 11, 30 otvaranjem izložbe slika  mr Jelene Tijanić Savić a za 12 časova planirana je Svečana akademija.

Tokom sedmice koja prethodi obeležavanju Dana fakulteta upriličeno je niz događaja. Prikazan je film „ Turski gambit“ reditelja Džanika Fajzijeva. Scenario za film je pisan po romanu „Turski gambit“ savremenog ruskog pisca Borisa Akunjina i spada u red vrednih filmskih ostvarenja, isto kao i film „Azazel“ koji je rađen po scenariju na delo istog pisca.  Predstavljena je  knjiga „Divan“ delo najznačajnijeg persijskog pesnika Hafiza Širazija, prikazan ruski film „Car“ , reditelja Pavela Lungina.

Studenti su večeras bili u prilici da predstave svoje besedničke veštine a publika da pogleda predstavu  „Čas“ Ežena Joneskua koju je režirao mr Branko Popović.  Sutra 18. marta biće izložba gradika Jelene Savić koja je na XII Grafičkom bijenalu „Suva igla“ 2015. dobila nagradu Učiteljskog fakulteta. Svečano otvaranje zakazano je za 19 časova u Galeriji Fakulteta. 22. Marta biće predstavljena knjiga profesorke dr Mirjane Stakić „Carstvo ždralova“ o kojoj će govoriti dr Miomir Milinković i dr Rade Vučićević. Završni dan svečanosti je rezervisan za studente i njihov muzički program.

U sklopu obeležavanja Dana fakulteta potpisan je  i značajan dokument kojim je otvorena saradnja između Učiteljskog fakulteta Užica i Kulturnog centra Irana:

Sporazum predviđa promociju iranske kulturne baštine, jezika, savremenih kulturnih i umetničkih ostvarenja kako na fakultetu tako i u našem gradu.

Učiteljski fakultet kao nosilac visokoškolskog obrazovanja , mesto na kome se školuju akademski građani i iz našeg grada, ali i iz drugih, udaljenijih sredina, jeste mesto koje po pitanju kulture i obrazovanja pripada svima i posvećen je različitoj publici: književnoj , filmskoj , pozorišnoj, likovnoj.

Suština zanimanja za koje školujemo studente jeste komunikacija, pa time i fakultet sam po sebi, mora uspostaviti komunikaciju sa sredinom u kojoj funkcioniše. Tako da, planiramo i ubuduće raznovrsne programe i nadamo se da će publika i u Užicu i okolnim mestima prepoznati i uvažiti svojim prisustvom naše zalaganje da svi zajedno radimo na podizanju kvaliteta kulturnog života.