Dodeljene nagrade „Momčilo Tešić“

31. Mart 2020
Dodeljene nagrade „Momčilo Tešić“

Žiri u sastavu: Milijan Despotović, Branko Stevanović i Gordana Maletić odlučio je da nagrada „Momčilo Tešić“ za 2019. godinu pripadne književnicima Rajku Lukaču za knjigu „Možeš i da ne poveruješ“, u izdanju Izdavačke kuće „Gradac“ iz Raške, i Draganu Ž. Babiću za knjigu “Ispod krova nad glavom“, koju je objavilo RTS Izdavaštvo iz Beograda. Nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje čini 25 objavljenih knjiga i više dramskih tekstova, uglavnom za decu, dodeljuje se književniku Milanu Mrdalju Mrđi.

Rajko Lukac

U obrazloženju žirija se navodi da neobičnu zbirku lirskih proza Rajka Lukača pod nazivom „Možeš i da ne poveruješ“ najbolje karakteriše zajednička odrednica – humor. Prisutan u svakom od ovih raznovrsnih veselih i razigranih zapisa, on čini da se čudnovate zgode svakojakih junaka i nove parodične, nadrealne, nesvakidašnje verzije bajki, basana i šaljivih narodnih priča ovenčaju vedrinom. Lukač namerno zbunjuje čitaoca ne samo duhovitim avanturama već i neprestanim obrtima, praskavim rimama, šalozbiljnim tonom i načinom pripovedanja, što sve čini ovu knjigu jedinstvenom.

U težnji da ukaže na drugačija svojstva stvari i bića, Dragan Ž. Babić u zbirci kratkih priča „Ispod krova nad glavom“ opisuje kuću, i sve u što je u njoj i oko nje, od krova, prozora do njenih stanovnika – ljudi, životinja, insekata i biljaka – kao entitet za sebe, istakao je tročlani žiri. Ovaj fenomenološki pogled na svet očiglednim, materijalnim stvarima daje čar obraćajući se upravo njihovim poetičnim, a neuhvatljivim, svojstvima. Danas zaboravljeno gledište, koje zastupa autor, uzima u obzir sveukupnost stvari, kao i nastojanje da u legendi pronađe njihov početak. Delo pruža čitaocu izuzetno estetsko uživanje i daje mu mogućnost promišljanja.

Dragan Z. Babic

Kao svestrani književni stvaralac Milan Mrdalj Mrđa za više od pet decenija rada dosegao je visok literarni domet kao pesnik, prozni i dramski stvaralac. Nagrađivan je, ali nedovoljno. Ipak, retki su izbori i antologije koji su ga zaobišli. A baštini književnosti za decu prineo je delo „koje na najbolji način odražava senzibilitet, majstorstvo vladanja stihom, svežinu ideja i nesmirajni lirski napon pod čijim diktatom ovaj stvaralac pronalazi načine da razume svet posmatran očima deteta.“ Tako je ostao na tragu književnog dela Momčila Tešića i ova nagrada to obeležava.


Književna nagrada „Momčilo Tešić“ se dodeljuje domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost i duhovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene. Nagradu od 2005. godine dodeljuju Književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege.


O DOBITNICIMA NAGRADA

Prvonagradjeni, Rajko Lukač (Međeđa, kod Bosanske Dubice, 1952),  novinar i urednik u izdavačkim kućama, poznat je romanopisac, pripovedač i pesnik. Živi u Beogradu. Za decu i mlade objavljuje od 2008. godine. Napisao je više romana, zbirki poezije i priča od kojih je jedan broj i emitovan na Prvom programu Radio Beograda u okviru emisije „Dobro jutro, deco“. Među njima se ističu: „Pajaci na pijaci“, „Kratka duga“, „Maharadža od Inđije“, „Strašnije od najstrašnijeg“ i druga dela kojima zasmejava decu na brojnim nastupima širom Srbije.

Pisac, muzičar i novinar Dragan Ž. Babić (1950), objavio je više duhovitih knjiga za decu i mlade („Žuta luda“, „Kuvar za odrastanje“, „Kanjon“, „Kampomanija“, „Dan obljubljenih“ i „Ribolike priče“). Scenarista je TV serija „Moj ujak“ i „Zelena patrola“. Njegov rad karakterišu originalnost, maštovitost, osećajnost i dobrostivi humor koji plene pažnju čitalaca.

Milan Mrdalj Mrđa (1946), piše za decu i odrasle, poeziju, prozu i dramske tekstove. Poznate njegove knjige za decu su: „Zar nije tako“, „Ma nemoj“, „Odjednom krila“, „Gospodin raspust“, „Daj mi malo“, „Medaljoni leta“, „Tarzan na Stražilovu“, „Čekajući proleće“, „Leto škole zaključalo“, „Tata pere sudove“, „Tri šake priča“, „Volim mamu, navijam za tatu“, „Čitaj ponovo ne spavam“, „Olovka veselog srca“ i „Oblutak belutak“.